Nem kell az SZDSZ-nek Gyurcsány programja

Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlannak tartja és nem tekinti tárgyalási alapnak az SZDSZ Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán nyilvánosságra hozott programját - mondta Horn Gábor a szabad demokraták ügyvivője az [origo]-nak szombaton. A kisebbségben kormányzó MSZP lépéskényszerben van. A szocialisták a volt partner javaslatait várják.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök és az MSZP túlélését szolgálja, de az ország érdekeinek nem felel meg - jelentette ki [origo]-nak Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán bemutatott programjáról. Az SZDSZ kétnapos ügyvivői ülésén tárgyalt a programról, és végül úgy döntött, nem tekinti tárgyalási alapnak a kormányfő javaslatait.

A kisebbségi kormány következő évekre vonatkozó elképzeléseit szerdán hozta nyilvánosságra. A Gyurcsány által jegyzett program leglényegesebb eleme a több lépcsős, több év alatt elképzelt adó- és járulékcsökkentés. Ennek során eltolnák a személyi jövedelemadó sávjait, csökkentenék a tb-járulékot végeredményben 10 százalékkal, de a társasági adót 16-ról 18 százalékra emelnék. Növelnék a cégautók adóját, valamint járulékkal terhelnék meg a munkavállalók természetbeni juttatásait is.

Az SZDSZ örül, hogy megszületett a program, mert szükség volt rá, de ez közel sem az az adópolitikai és gazdasági csomag, amire vártak - mondta Horn. Nincs benne egykulcsos adó és nincs benne a radikális közteher-csökkentés sem. Társadalompolitikai szempontból pedig a cigányság felemelkedésének programját hiányolta Horn. Furcsa szerinte, hogy erről egyetlen szó sem esik a dokumentumban.

Visszalépést lát Horn Gábor

Gazdasági szempontból vannak kifejezetten visszalépésként értelmezhető intézkedések a kormányprogramban, hiszen nemcsak adócsökkentésről, hanem adóemelésről is szó van benne, és bizonyos elemeiben kifejezetten államelvű a Gyurcsány-féle tervezet - állította Horn.

Amikor arról kérdeztük, hogy a program egyes elemeit tudná-e támogatni az SZDSZ, Horn azt mondta, hogy szakpolitikai kérdésekbe nem akar belemenni, de például az oktatás terén látnak bizonyos elemeket, amelyeket támogatni tudnának. Összességében ugyanakkor elutasítják a Megegyezés címen nyilvánosságra hozott programot.

Az MSZP nyilvánvalóan mást várt a programtól. A szövegben van olyan utalás, ami például egyértelmű engedmény az SZDSZ-nek. Gyurcsány megjegyzi például, hogy igazuk volt azoknak, akik 1000 milliárdos adócsökkentést akartak. Ezt az SZDSZ politikusai vetették fel többször és a programban megfogalmazott adócsökkentések értéke is pont ennyi lenne.

Kiss Péter, az MSZP alelnöke egy pénteki interjúban pedig már kifejezetten arról beszélt, hogy a program felhívás keringőre az SZDSZ számára és a koalíció visszaállítását sem tartotta elképzelhetetlennek.

Az MSZP értelmes vitát vár

A szocialisták tudomásul veszik, hogy a szabaddemokraták jelenleg nem kívánnak kormányzati szerepet és felelősséget vállalni, és érdeklődéssel várják az SZDSZ konkrét javaslatait az adóscsökkentés igényelt további forrásaira, az állami és szociális kiadások mérséklésére, és más nagy társadalmi kérdések megoldására - reagált a volt koalíciós partner döntésére közleményében Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője.

A politikus megjegyezte, hogy programjuk nyilvánosságra hozásától annak megvitatását, és értelmes vita elindítását remélik.

Gyurcsány sorsa lehet a tét

A Gyurcsány-program SZDSZ-es támogatása azért fontos, mert a parlamentben az MSZP-nek nincs többsége. A kisebbségi kormány ezért külső támogatásra szorul. Márpedig Gyurcsány Ferenc a lemondását is kilátásba helyezte, ha a jövő évi költségvetést nem fogadja el az Országgyűlés.

A költségvetés elfogadását befolyásolhatja az adótörvények megszavazása, amiben az MSZP és a volt koalíciós partner SZDSZ véleménye különbözik.