Felderítő robotrepülőket vesz a HM

Vágólapra másolva!
Év végéig megkaphatja az afganisztáni magyar misszió azokat a pilóta nélküli felderítő robotrepülőket, amelyeket már másfél éve próbál beszerezni a honvédelmi minisztérium - számolt be róla a Népszabadság hétfőn. A gépek beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás sikertelen volt, ezért a tárca most eltér a tendereztetés általános szabályaitól.
Vágólapra másolva!

Még az idén megvásárolhatja a honvédelmi tárca azokat a pilóta nélküli felderítő repülőgépeket, amelyek az afganisztáni misszió ellátáshoz kellenek - írja a hétfői Népszabadság. A kis hatótávolságú repülők vásárlását még 2006-ban kezdeményezték, de a nyílt közbeszerzési eljárás sikertelen volt, így a tartományi újjáépítési csoport legalább másfél éves késéssel juthat a gépekhez.

A honvédség a tenderfelhívásban két rendszer szállítására kért ajánlatot. Egy készlet három darab, kamerákat szállító repülőeszközből, egy gépkocsira telepített kiszolgáló egységből és a hozzá való tartozékokból áll - a költség körülbelül 170 millió forint. A közbeszerzési eljárás után a tárca a lengyel WB Electronics ajánlatát fogadta el, mert ők ajánlották a legalacsonyabb árat, és azt ígérték, a kiírásban szereplő feltételeknek eleget tesznek. A cég azonban nem tartotta a 2007 májusi határidőt, aztán az is kiderült, hogy a rendszer nem felel meg a követelményeknek, az adatátvitel nem a magyar frekvencigazdálkodási hatóság által meghatározott frekvencitartományban működik. Ezután a tárca megtagadta az átvételt. A lengyel cég újabb ajánlatot tett, de a hibákat nem sikerült kijavítaniuk, ezért a honvédelem felmondta a szerződést, a cég pedig kötbért fizetett.

Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője a napilapnak elmondta: a minisztérium most eltér a közbeszerzési eljárás általános szabályaitól, haditechnikai eszközök vásárlásánál ezt lehetővé teszik a hatályos jogszabályok. A minisztérium szakértői nyílt tendereztetés helyett utánajártak, milyen cégek gyártanak a követelményeknek megfelelő kisrepülőket. Ilyen, több NATO-tagállamban is alkalmazott gépeket német és izraeli cégek készítenek. A tárca két érvényes ajánlatot kapott, a kettő közül választanak majd - mondta el Bocskai.