Vágólapra másolva!
Százötvenezer ember adatait küldte meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az APEH-nek az elmúlt néhány hónapban - írja a Magyar Nemzet. Az érintettek úgy vettek igénybe egészségügyi ellátást, hogy rendezetlen volt a jogviszonyuk. Az adóhatóság évekre visszamenőleg is behajthatja rajtuk a be nem fizetett járulékot.
Vágólapra másolva!

Több mint százötvenezer ember adatait adta át az egészségbiztosító az APEH-nek az elmúlt néhány hónapban. Ők azok, akik úgy vettek igénybe egészségügyi ellátást, hogy a nyilvántartás szerint rendezetlen volt a jogviszonyuk. - írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint összesen 300 ezerre tehető azoknak a száma, akiknek problémájuk van az egészségbiztosítási jogviszonyukkal. Számuk jelentősen csökkent, mivel tavaly még 1,1 milliónyian voltak. Többségük azonban nem olyan potyautas volt, aki tudatosan bújt ki a járulékfizetési kötelezettség alól, hanem valamilyen adminisztrációs hiányosság áldozata lett. Sokaknak elegendő volt egy okiratot bemutatniuk, és máris átállították a rendszerben a jogviszonyukat.

Az APEH áttekinti az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kapott adatokat, és újabb értesítést küld az érintetteknek. Automatikus bírságolás nincs, de végső esetben járulékfizetési eljárást indíthatnak azokkal szemben, akikről kiderül, valóban potyautasok. Akár évekre visszamenőleg is behajthatják rajtuk a meg nem fizetett járulékot. Az egészségügyi ellátás költségeit azonban nem kell megfizetniük.

A kórházak és a szakrendelők tavaly április óta kötelesek ellenőrizni a páciensek jogviszonyát a nem sürgős beavatkozások előtt, de az ellátást azoktól sem tagadhatják meg, akiknek rendezetlen a jogviszonya. Az év elejétől jogszabály kötelezi az OEP-et arra, hogy továbbítsa az APEH-nek azoknak az adatait, akik valamelyik egészségügyi szolgálattónál értesültek arról, hogy jogviszonyukkal probléma van.