Nem lehet bulizni a veszélyes pécsi iskolákban

Vágólapra másolva!
Júniusban még életveszélyes állapotúnak minősítettek a mérnökök három pécsi iskolát, ám az augusztusi szakvélemény szerint kettőben egy évig még taníthatnak. A mérnökök szigorú szabályokat írtak elő a két pécsi iskola diákjainak a rossz minőségű épületek miatt: az emeleten nem lehet ugrálni, táncolni, és nehéz tárgyakat sem szabad felvinni.
Vágólapra másolva!

Júniusban életveszélyes állapotúnak minősítettek a mérnökök három pécsi iskolát, ám az augusztusi szakvélemény szerint bizonyos keretek között kettőben egy évig még tanulhatnak a diákok. "Gyakorlatilag egy használati útmutatót adtak a mérnökök a két iskolának" - mondta Meixner András, Pécs oktatásért felelős alpolgármestere az [origo]-nak. Ennek lényege: ha nem ugrálnak a gyerekek az iskolák emeletein, nem táncolnak és nem rohangálnak csoportosan, akkor nem lesz baj az épületekkel. Értelemszerűen tilos mindenféle zenés-mulatós buli is az emeleti tantermekben. Nem lehet súlyos tárgyakat sem a felső szintre vinni, például nem hozhatnak létre iskolai könyvtárat az emeleten. A szabályok betartatásáért az iskola vezetése és a pedagógusok a felelősek.

A szokatlan szabály előzménye, hogy még júniusban egy szakértői vizsgálat három pécsi iskolát is életveszélyesnek minősített. Akkor úgy nézett ki, egyikben sem kezdődhet tanítás ősszel. A városvezetés újabb vizsgálatot rendelt, ami jobb eredményt hozott, majd Meixner szerint összeültették a két mérnökcsapatot, hogy mondják meg, járhatnak-e diákok - a hírhedt pécsi magas házhoz hasonlóan az úgynevezett IMS-technológiával épített - iskolákba, vagy nem.

A legrosszabb állagú Illyés Gyula Általános Iskolába - amelyet az első szakvélemény bontásra ítélt - nem engedték vissza a tanulókat a mérnökök. A hétfői tanévkezdéskor a pécsi tömegközlekedési vállalat különbuszai várták az iskola előtt a gyerekeket, akiket a Nevelési Központba szállítottak. Így lesz ez egész évben, a mérnökök nem mertek kockáztatni, mert az épület emeletét tartó acélsodronyok 6 százaléka sérült. Az épületet fel kell újítani.

Más döntés született az Árpád Fejedelem, valamint a Testvérvárosok Terei Általános Iskola esetében. Bár előbbinél a sodronyok 2, utóbbinál 1,5 százaléka sérült, egy évig még meghúzhatják magukat bennük a diákok, amennyiben betartják a szabályokat. A mérnökök a plafonokra bizonyos helyenként korongokat is felragasztottak, amik esetleges födémmozdulás esetén leesnek, emellett havonta körbe is járják az épületeket.

"Olyan ez, mint amikor a hídon nem menetelhetnek ütemre a katonák, mert az együttes rezgés károkat okozhat az építményben" - magyarázta Meixner az előírásokat. Az alpolgármester hozzátette: énekóra lehet, és attól sem szakad le a szint, ha egy diák fut valamennyit, a többi pedig szerinte legenda.

Néhány szülőt nem nyugtattak meg a bevezetett szabályok, négy gyereket kivettek az iskolákból. Az sem megnyugtató, hogy Meixner szerint az önkormányzatnak nincs iskolánként körülbelül 300-300 milliója az épületek felújítására. Az alpolgármester kormányzati segítségben bízik. Ha ezt megkapják, már egy év múlva felújíthatják az iskolákat.

Kérdésünkre, hogy ha valami baj történik az épületekben, azért ki a felelős, Meixner a következőt mondta: a mérnökök a szakvéleményért, az iskola vezetése a szabályok betartásáért, míg az önkormányzat az épületek mielőbbi felújításáért felel.