Januárra remél vízummentességet a magyar nagykövet

Vágólapra másolva!
A washingtoni nagykövet szerint Bush elnök hivatali idejénk utosó napjaiban, januárban vezeti be az amerikai kormány az új vízummenteségi rendszert, és ekkortól utazhatnak a magyarok is vízummentesen az Egyesült Államokba. A mentesség legfontosabb feltételét valószínűleg már szeptemberben teljesíti Magyarország, tíz százalék alatt lesz az elutasított kérelmek aránya.
Vágólapra másolva!

Szinte bizonyos, hogy a szeptember végén záruló amerikai pénzügyi évben az elutasított amerikai vízumkérelmek aránya Magyarországon tíz százalék alatt lesz, így január közepétől a magyarok is vízummentesen utazhatnak majd be az Egyesült Államokba - mondta Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet kedden az MTI-nek. "Semmi olyan információm nincs, ami akárcsak arra utalna, hogy ne kerülnénk tíz százalék alá (...) ez egy nagyon régóta tartó, lefelé irányuló tendencia" - mondta a nagykövet.

Emlékeztetett arra, a mutató már tavaly is épphogy meghaladta a vízummentesség feltételeként szabott küszöböt, 10,3 százalék volt. "Már hónapokkal ezelőtt mindenki biztosra vette, hogy alákerülünk" - tette hozzá. A nagykövet szerint a vízummentességi program szinte már közös üggyé vált, és az amerikai fél nem jelezte, hogy bármilyen akadálya lenne a magyar vízummentességnek.

Tájékoztatása szerint Amerikában a vízummentességi rendszer bejáratása folyamatban van, a "bevetés előtti utolsó simítások" folynak. A magyar-amerikai vízummentességi szerződésről a felek folyamatosan egyeztetnek. Bush júniusban úgy nyilatkozott, hogy a vízummentes beutazás szabályai megkönnyítik majd az Egyesült Államokba látogatók dolgát, hiszen a papírmunkát még utazás előtt elektronikus úton el lehet intézni.

Somogyi azt mondta, az új rendszer bevezetésének céldátuma 2009. január 12-e, "ez még beleesik a Bush-adminisztráció tágan értelmezett kompetenciájába". (George Bush elnök mandátuma január 20-án jár le, aznap iktatják be az új elnököt.) A rendszer életbe léptetését korábban december végére tervezték, de későbbre halasztották, mert karácsony és újév tájékán a szokásosnál nagyobb a forgalom, és sokkal nagyobb visszhangot kapna, ha valamilyen hiányosságra, gondra esetleg akkor derülne fény.

Jelenleg 27 állam - Nyugat-Európa legtöbb országa, továbbá Ausztrália, Brunei, Japán, Új-Zéland és Szingapúr - polgárai utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba. Washington idén nyolc állammal - köztük Csehországgal és Magyarországgal - írt alá előzetes megállapodást a vízummentességi programhoz való csatlakozásról. A program keretében a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak majd vízum nélkül az Egyesült Államokban, a munkavállalóknak vagy a diákoknak továbbra is kell majd vízumot váltaniuk.