Látja értelmét a beszédnek az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Valódi tárgyalási alap lehet a koalíció visszaállításának a lehetősége a szocialista párt MTI-nek nyilatkozó vezetői szerint, akik új politikai keretek közt ismét együttműködnének az SZDSZ-szel. A szabad demokraták ügyvivője, Horn Gábor szerint valószínűleg elmennek az MSZP által kezdeményezett egyeztetésre. Párttársa, Gulyás József szerint a megbeszélésen nem a személyi kérdések kerülnek majd előtérbe.
Vágólapra másolva!

Új politikai keret kell az együttműködéshez, ezért "tabutémák" nélküli tárgyalásra készülnek a szocialisták az SZDSZ-szel, hiszen a kormányzás csak velük együtt tud működni - mondták csütörtökön az MTI-nek nevük elhallgatását kérő MSZP-s politikusok , akik szerint a választásokig hátralévő másfél év igazolhatná a koalíciós kormányzás eddigi lépéseit. Először a közös célokban egyeznének ki a szabad demokratákkal, ezt követően döntenének a jövőbeni együttműködés formájáról. A szocialista politikusok szerint valódi tárgyalási alap lehet a koalíció visszaállításának lehetősége, mégsem nevezhetők az egyeztetések koalíciós tárgyalásoknak.

Az SZDSZ ügyvivői testülete pénteki ülésén dönt arról, tárgyalóasztalhoz ülnek-e a szocialistákkal. Határoznak az MDF-et vezető Dávid Ibolya felvetéséről is, aki az ellenzéki pártok elnökeit hívta találkozóra. Horn Gábor SZDSZ-es ügyvivő csütörtökön azt mondta: ha egy szalonképes párt hívja meg SZDSZ-t, akkor arra a megbeszélésre elmennek. Szerinte semmi nem indokolja, hogy most udvariatlanok legyenek, már csak azért sem, mert értelmét látják a tárgyalásoknak. "Az más kérdés, milyen mandátumot kap a SZDSZ tárgyalódelegációja" - tette hozzá.

Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke is azt mondta, hogy a párt tárgyalóasztalhoz ülhet az MSZP-vel, de várhatóan nem a személyi kérdések kerülnek majd előtérbe a jelenlegi belpolitikai helyzetben. "Nem az a fő kérdés, Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, vagy sem, hanem az, hogy a kisebbségi kormánynak vannak-e adekvát válaszai, jó reálpolitikai, reálgazdaság-politikai válaszai a helyzetre" - mondta Gulyás, aki szerint a kisebbségi kormánynak ezen az őszön bizonyítania kell, hogy van értelme tevékenységének, és egyes törvényjavaslatait támogathatók.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök korábban utalt arra, hogy adott esetben akár le is mondana. Az ország kormányozhatóságáért, stabilitásáért, a cselekvési program végrehajtásáért "semmilyen személyes árat nem tartok nagynak" - jelentette ki kedden. Az esetleges új miniszterelnök-jelölt személyéről az MSZP kongresszusának kell dönteni.

2004-ben a szocialista párt három nap alatt szervezte meg a Medgyessy Péter miniszterelnök utódjáról döntő kongresszust, és választotta meg Gyurcsány Ferencet kormányfőjelöltnek.