Elbukhat az Albert-féle népszavazás

2008.09.04. 1:17

A Népszabadság úgy tudja, hogy október elején határozatot hirdethet az Alkotmánybíróság (Ab) az Albert házaspár-féle népszavazással kapcsolatban. Így az államfő már november közepére kitűzheti a referendumot, feltéve, hogy az Alkotmánybíróság így akarja.

A napilap csütörtöki száma ismerteti, hogy az Alkotmánybíróság várhatóan szeptember második felében kezdi meg a népszavazást elrendelő parlamenti határozattal szemben benyújtott kifogások tárgyalását.

Nem kizárt, hogy - saját korábbi határozataira hivatkozva - a testület helyt ad a beadványoknak. Ez esetben nem lesz népszavazás. Az Ab egy ez év márciusi határozatában utalt ugyanis arra, hogy minden kezdeményezésnél vizsgálni kell a rendeltetésszerű joggyakorlás, illetve a népszavazás alkotmányos rendeltetésének kérdését. Vagyis: referendumot csak olyan tárgyban lehet tartani, amely "állásfoglalásra készteti az ország valamennyi választópolgárát, és annak eredményeként az Országgyűlést kötelező döntés születik, amely országgyűlési döntéssé, törvénnyé válva hosszabb távon meghatározza a polgárok jogait".

Az Albert házaspár azt kérdezné: "Egyetért-e ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?"

KAPCSOLÓDÓ CIKK