Mossa kezeit a rendőrség a dugók miatt

Vágólapra másolva!
Megkérdeztük a rendőrséget, mit tesz azért, hogy segítse a közlekedést a problémás helyeken és kiemelje a forgalomból a szabálytalankodó, a közlekedést lassító autósokat. A BRFK azt állítja, megtesz mindent, ami tőle telik. Ismer olyan kereszteződést, ahol jól jönne egy rendőr, de még sosem bukkant fel? Elege van a külső sávot elfoglalókból és a buszsávban szemtelenkedőkből? Írjon nekünk!
Vágólapra másolva!

"Zsúfoltságra számítsanak a Rákóczi út - Kossuth Lajos utca - Erzsébet híd - Hegyalja út - Budaörsi út útvonalon, a Hungária körúton, a Belváros útjain, az Andrássy úton az Oktogon felé, a Szent István körút - Margit híd - Margit körút útvonalon, a Moszkva tér környékén, a Roosevelt téren, valamint a Szent Gellért rakparton mindkét irányban" - szokványos péntek délután forgalmától óv a Fővinform. Megtippelni sem lehet, hogy hányan vannak, akiknek a fővárosban naponta megkeserítik az életét a közlekedési dugók.

Korábbi cikkeinkben arról írtunk, hogy az útfelújítások okozta dugók ellen nem lehet védekezni, sokszor viszont az autósok is tehetnének azért, hogy könnyebb legyen a közlekedés. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy a BRFK mit tesz a a forgalmi dugók elkerülésére.

A rendőrségi törvény szerint a rendőr "a közúti forgalmat irányíthatja, korlátozhatja, illetve szüneteltetheti; a közlekedési rendszabályok megtartását (...) ellenőrizheti; (...) A Rendőrség, illetőleg a rendőr a feladata ellátása során jogosult - a külön jogszabályban meghatározott módon - a közterületen szabálytalanul elhelyezett járművet elszállíttatni vagy egyéb módon eltávolíttatni, ha az a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyezteti". A közúti közelekedésről szóló 1988-as törvény pedig egyértelműen kijelentik, hogy "a közúti közlekedés ellenorzésének ki kell terjednie a közúti közlekedés rendjére", ami a rendőrség feladata

Ezért megkérdeztük a BRFK-t, mit tesznek, hogy a kritikus kereszteződésekben jól haladjon a forgalom, mit tesznek azért, hogy megszabadítsák a várost a közlekedő sávban parkolóktól. Arra is kiváncsiak voltunk, hogy az agresszív, a szabályosan közlekedőket terrorizáló autósok kiszűrésére mit tesznek, illetve miért nem vonatkozik a zéró tolerancia a gyakorlatban azokra is, akik nem engedik át a gyalogosokat a zebrán.

"Megerősített ellenőrzés"

Kérdéseinkre a rendőrség általános válaszokat küldött.

Munkatársaink "folyamatosan vizsgálják a főváros torlódásos útszakaszait, az egyes csomópontokat... és kezdeményezik a megfelelő forgalmi rend megteremtésére vonatkozó megoldások kialakítását", azonban a fővárosi közlekedés problémáinak megoldása nem kizárólag a rendőrség feladata - válaszolta a BRFK sajtóosztálya. Az elmúlt egy évben például - írták - tizenötször keresték meg a Főpolgármesteri Hivatal illetékes osztályát és javaslatokat tettek, a megkeresések többségére azonban nem kaptak érdemi választ. Legutóbb áprilisban egyeztettek az illetékesekkel, ennek nyomán például hosszabb ideig zöldek a lámpák az M3-as bevezető szakaszánál.

Májusban is tartottak egy nagyobb akicót, ekkor motoros rendőrök kutattak szabálytalankodó, gyorshajtó, buszsávban közlekedő autósok után - közölte a BRFK. Létrejött egy "ugró csoport" is, amely gyorsan reagál, "ha a városban olyan forgalmi helyzet alakul ki, ahol azonnali beavatkozásra van szükség".

Emellett a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztálya a délutáni csúcsforgalom idejére megduplázta a szolgálatba levő közlekedési rendőrök számát. "A reggeli órákban a fővárosba bevezető utak, a délutáni órákban a kivezető utak vannak folyamatos, megerősített ellenőrzés alatt, a motoros rendőrök pedig a Kiskörúton, a Nagykörúton és a Hungária körúton segítik a közlekedést" - válaszolta kérdéseinkre a rendőrség.

Azt is megkérdeztük, a BRFK-nak miért nincs látható, a kulturált közlekedésre nevelő programja. Erre azonban nem válaszoltak.

Írjon nekünk!

Ön is kénytelen minden reggel végigaraszolni ugyanazokon a dugókon? Önt is bosszantják a befurakodó, kereszteződésbe ragadó, agresszív autósok? Van olyan nagy kereszteződés, ahol még sosem látott rendőrt, pedig a forgalom irányítása segíthetne a dugókon? Írja meg a [email protected] címre "Dugó" tárggyal, melyek a főváros kritikus pontjai, ahol égető szükség lenne a szabálytalankodókat kiszúró, a közlekedést segítő rendőrre! Küldjön fotókat is a forgalmat akadályozó autókról, a legnagyobb dugókról!