Nyomoznak a fővárosi útfelújítási pénzek után

Vágólapra másolva!
Elrendelte a nyomozást az ügyészség a 2006-os budapesti útfelújítások ügyében - írja a Magyar Nemzet. Korábbi belső vizsgálatok szerint a fővárosi utak felújítására szánt összeg egy részének elszámolása szabálytalan volt. A nyomozás során a lap szerint Demszky Gábor főpolgármestert is kihallgathatják. A Fővárosi Önkormányzat szerint csak adminisztrációs mulasztásokról van szó, de a vállalt útfelújítás megtörtént, az állami támogatást felhasználták.
Vágólapra másolva!

Három hónapos eljárás után elrendelte a nyomozást a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a 2006-os fővárosi útfelújítások ügyében - írja a Magyar Nemzet, amely szerint valószínűleg Demszky Gábor is ki kell majd hallgatni, mert a felújítási elszámolásokat részben a főpolgármester, illetve az általa megbízott személy írta alá.

Idén júniusban két fideszes fővárosi képviselő, György István, a fővárosi pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke, valamint Papcsák Ferenc, a pénzügyi és közbeszerzési bizottság alelnöke tett feljelentést ismeretlen tettes ellen az állami támogatások körüli visszaélések miatt. A lap szerint az önkormányzatnak kamatokkal együtt hétszázmillió forint állami támogatást kell visszafizetnie, és több belső és külső vizsgálat szerint a felújítások elszámolása nem a valós értékek, hanem becsült adatok alapján történt, több esetben pedig nem teljesült a műszaki tartalom.

A Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács ellenőrző bizottsága az útfelújításra elnyert forrásokból származó 580 millió forint felhasználásának elszámolását találta szabálytalannak. Ezt később belső ellenőri jelentések is megerősítették. Demszky Gábor korábban azt mondta, hogy az útfelújítási program 96 százalékban teljesült, és a lap szerint arra hivatkozott, hogy a felújítást előkészítő hivatali munkatársak hibáztak, akik ellen ezért fegyelmi eljárások indultak.

A lap állításaira reagálva a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája pénteken azt közölte, hogy a nyomozásról egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést. Hozzátették, hogy az útfelújítási program ellenőrzése során a központi régióban tíz önkormányzat esetében tártak fel eltéréseket, de a fideszes politikusok csak Fővárosi Önkormányzat ügyében tettek feljelentést, míg a jobboldali polgármesterek által vezetett önkormányzatoknál nem.

Az előzetesen vállalat útfelújítási program összességében teljesült, ugyanakkor tény, hogy bizonyos utakat az év eleji becsléshez képest kisebb felületen újítottak fel, máshol viszont a tervezettnél nagyobb felületen, mégis összesítve, "csomagban" kezelték ezt a programban - derül ki a közleményből, amely szerint ezt az adminisztrációs hibát a Fővárosi Önkormányzat kezdetektől elismerte. Az adminisztrációs mulasztások ellenére a " vállalt mennyiségű út felújítása megtörtént, az állami támogatás minden egyes forintja aszfalt formájában ott van a fővárosi utakon" - tették hozzá.