Milliókat gyűjtöttek a kertjét árammal védő gazdának

Vágólapra másolva!
Több mint hárommillió gyűlt össze annak a kesznyéteni férfinek az óvadékára, aki kertje védelmében áramot használt, és egy tolvaj belehalt az áramütésbe - írja a Magyar Nemzet. A monoki polgármestertől önkormányzati lakást, vállalkozóktól egy-egy millió forintot kapott az emberölés kísérletével gyanúsított idős férfi. Ügyvédje népszavazási kezdeményezést akar benyújtani arról, hogy mindenki védhesse magántulajdonát.
Vágólapra másolva!

Mintegy hárommillió forint felajánlás érdekezett annak az idős kesznyéteni férfinek az óvadékára, aki árammal védte kertjét, és egy tolvajt agyoncsapott a karókba vezetett áram - írja a Magyar Nemzet. Korábban azért nyitottak számlát a felajánlások fogadására, mert arra számítottak, hogy csak óvadék ellenében helyezhetik majd szabadlábra a férfit. A bíróság azonban szerdán - óvadék nélkül - megszüntette a 68 éves férfi előzetes letartóztatását.

A szabadlábra helyezett férfi ügyvédje, Erdei Csaba elmondta, hogy az összegyűlt pénzt egyelőre tartalékként kezelik, később esetleg visszautalják annak, aki ezt kéri. Több mint hatszázezer forint érkezett a számlára, két vállalkozó pedig egy-egy milliót, a Gój Motorosok nevű szervezet pedig félmillió forintot ajánlott fel. Monok polgármestere, Szepessy Zsolt pedig egy önkormányzati tulajdonú lakást biztosít a férfinek a borsodi faluban.

Erdei Csaba és jogásztársai még ebben a hónapban népszavazási kérelmet nyújtanak be az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a magántulajdon védhetőségéről. A pontos kérdés megfogalmazásán még dolgoznak, de a lényege az lesz, hogy az Országgyűlés jogszabályban rögzítse-e azt, hogy a polgárok megvédhessék magántulajdonukat.

A férfit több emberen elkövetett emberölés kísérletével gyanúsítják, mert paradicsomkarókra rögzített vezetékekbe kapcsolt éjszakánként 220 voltos áramot. Mint mondta, eszébe sem jutott, hogy tragédiát okozhat, pusztán a kiskertjét akarta megvédeni. A halálos baleset július elején történt: hárman akartak ittasan uborkát lopni, pedig tudták, hogy áram van a kertben. Az egyik férfi a helyszínen életét vesztette az áramütés okozta sokk miatt, a másik súlyos, életveszélyes állapotban került kórházba, míg harmadik társuk kisebb sérülést szenvedett.