Összezavarta Schmitt Pált az olimpia

Vágólapra másolva!
A bűnbakkeresés fölöslegességéről írt blogjában a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál, aki a pekingi olimpiai játékok kezdete óta a sportolókat és a kormányt is hibáztatta már a magyar csapat gyenge eredményéért. Schmitt az internetes naplójában most önvizsgálatot és összefogást hirdetett.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke blogja szerint nem tudja, mit gondoljon a pekingi olimpián elért magyar eredményekről. Az olimpia kezdete óta eltelt négy hétben a MOB-elnök sűrűn változtatta a véleményét.

Sikeres szereplés

Schmitt-től legtöbbször azt a mondatát idézték, amely szerint az "alulfinanszírozottság térdre kényszerítette" a magyar sportot. Csakhogy az olimpia elején Schmitt még nem érezte úgy, hogy alulfinanszírozottság veszélyeztetné a magyar sportolók sikerét. Sőt éppen azt mondta: abban bízik, hogy a sikeres szereplés irányítja majd rá a figyelmet erre a problémára.

Szív, lélek, hit

Miután eltelt az első pár eredménytelen nap, az [origo]-nak adott interjúban azzal magyarázta a vereségeket, hogy a szív, a lélek és a hit hiányzott a magyar sportolókból. A játékok második félideje előtt kezdte el határozottan az alulfinanszírozottságot összekapcsolni az elmaradó érmekkel. "A kormány egyet tehet, hogy elhatározza, ezeket a dolgokat a jövőben a mostaninál nagyságrendekkel magasabb szinten finanszírozza" - mondta.

"Soha senkit nem hibáztatok"

A héten megjelentetett blogbejegyzésében Schmitt megint arról elmélkedett, mi lehetett az oka, hogy a magyar versenyzők gyengébb eredményt értek el annál, mint amire számított. Most már azt gondolja, hogy nem érdemes felelősöket keresni. "Nem tudok kibújni a bőrömből, soha senkit sem hibáztatok, amíg meg nem győződöm arról, hogy vajon én megtettem-e minden tőlem telhetőt az adott kérdésben" - írta internetes naplójában.

Megkérdezte magát

A MOB-elnök azt írja, egy baráti értekezésen javasolta munkatársainak, hogy mindenki tartson önvizsgálatot, amit ő az elmúlt napokban több alkalommal is megtett. Schmitt fel is sorolta azt a tizenegy kérdést, amelyeket feltett magának, igaz, azt már nem tette hozzá, milyen választ adna rájuk.

"Társadalmi munkában"

Schmitt többek között arról kérdezte saját magát, hogy "társadalmi munkában végzett MOB-elnöki" tevékenysége során a sportolók álltak-e a középpontban, mindent megtett-e munkatársaival együtt, hogy új pénzforrásokat tárjon fel, kellően megbecsülték-e a szponzorokat és hogy sikerült-e a politikai nézetek különbözősége ellenére együttműködést kialakítani a sportért felelős szakállamtitkárral. (Az olimpiai mozgalom alapjait összefoglaló Olimpiai Charta azt írja elő a nemzeti olimpiai bizottságoknak, hogy amennyiben együttműködnek kormányszervekkel, harmonikus viszonyt kell kialakítaniuk.)

"Vagy nem tudja, vagy nem akarja"

A MOB-elnök a naplójában többször is kijelenti, hogy nem keres felelősöket, bűnbakot, de azért céloz arra, hogy az állam nemtörődömsége és a kormány által biztosított anyagi források szűkössége is hibáztatható. "Láttuk, hogy az állami költségvetés a legfontosabb időszakban, a hallatlanul költséges kvalifikációs versenyek idején vagy nem tudja, vagy nem akarja a vetélytársakhoz hasonló mértékben támogatni a sportot, az olimpiai felkészülést" - olvasható a bejegyzésben, amelyben újra felsorolta az általa már sokszor emlegetett problémákat: a sportkórház és a sportorvosi hálózat ingatag helyzetét, az edzőképzés hiányosságait is.

"Figyelemre méltó"

"Figyelemre méltó, hogy az egyik oldalon az állam milyen nagyvonalúan és elismerésre méltóan gondoskodik hajdan volt bajnokainkról és edzőikről. A másik oldalon viszont valahogy nem látják, nem érzik, hogy milyen fontos lenne újabb és újabb példaképek állítása a jövő nemzedéke számára a sport segítségével" - fejtegette e heti blogján.

Schmitt a naplójában beszámolt arról is, hogy a szakszövetségeket értékelő jelentés készítésére kérte fel az olimpiáról. Azt ígéri, a MOB munkatársainak önvizsgálata és a szakszövetségek értékelései alapján állítják majd össze a pekingi olimpiai szereplés jelentését, amelyet október elején előbb a MOB elnöksége tárgyal meg, aztán jóváhagyásra beterjeszt a közgyűlés elé.

A MOB-nál végzett társadalmi munkája mellett fideszes európai parlamenti képvisőként is dolgozó Schmitt azzal a gondolattal zárta a bejegyzését, hogy minél szélesebb körű összefogásra van szükség. Mint írta, ennek érdekében már meg is kereste tanácsokért a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, Pálinkás Józsefet (aki korábban a Fidesz-kormány oktatási minisztere volt), valamint a Parlament Sport- és Turisztikai Bizottságának vezetőjét, Bánki Eriket (Fidesz).