Várossá avatták szombaton Fertőszentmiklóst, a köztársasági elnök döntéséről szóló oklevelet, és az Önkormányzati Minisztérium ajándékát, a város jelképes kulcsát, Bujdosó Sándor, a tárca szakállamtitkára adta át az ünnepségen Horváth Tibor polgármesternek.

Bujdosó Sándor szerint a 3800 lakosú Fertőszentmiklós jól kamatoztatja kedvező földrajzi adottságait, amelyek átgondolt településfejlesztéssel párosulnak. Fejlesztéseit térségi szemlélet hatja át, és mikrokörzeti központként sokat tesz az oktatásért és a szociális ellátásért.

Köszöntőjében Németh Éva, a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője kiemelte, hogy Fertőszentmiklóson olyan képviselő-testület és olyan közösség tevékenykedik, amelynek tagjai, a polgármestert is beleértve, nem veszekedtek, hanem képesek voltak összefogni a település érdekében.

A község évezredek óta lakott, a XIII. századi oklevelek említik először a települést. A tatárjárás után a majdnem teljesen kipusztult lakosság helyére halászokat telepítettek, akiknek Szent Miklós a védőszentje, így történt, hogy előbb az egyházközséget, majd később magát a települést is a védőszentjéről nevezték el.

A 80-as évek végétől jelentősen fejlődött a nagyközség infrastruktúrája, új általános iskola épült, és a lakások 90 százaléka vezetékes telefonnal, kábeltévé csatlakozással, gázfűtéssel, ivóvízhálózattal és szennyvízelvezetéssel rendelkezik. A rendszerváltás után átalakult Fertőszentmiklós gazdasági arculata: vállalkozók hoztak új színt a település iparában, kereskedelmében, vendéglátásában.

Azt követően, hogy Sólyom László köztársasági elnök július 1-vel nyolc településnek adományozott városi címet 306-ra nőtt a magyar városok száma.  

Az idén városi címet elnyert települések közül az avatóünnepséget szombaton tartották a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabányán, míg a Balaton partján található Zamárdiban vasárnap lesz a hivatalos városavató.

Az Önkormányzati Minisztérium adatai szerint jelenleg Magyarországon a lakosság 67 százaléka él városokban, amelyek számra 1990 és 2008 között 140-el növekedett. Magyarországon összesen 3129 település van.