A szocialisták szerint csapdába esett az SZDSZ

Vágólapra másolva!
A szocialista párt szerint az SZDSZ került csapdahelyzetbe a két fél közötti ellentétek miatt - írja a Népszabadság. A név nélkül nyilatkozó politikusok a szabad-demokraták arculatvesztéséről vagy szakadásáról beszélnek annak ellenére, hogy Fodor Gábor pártelnök szerint egységes a frakció, és továbbra is szakértői kormányt akar.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-nek nincs Gyurcsány nélküli forgatókönyve, a szocialista politikusok pedig úgy vélik, hogy az SZDSZ van csapdahelyzetben a két párt között kialakult ellentét miatt - írja a Népszabadság. Az liberálisok "olyan utcába terelték be magukat, ahonnan arculatvesztés vagy pártszakadás nélkül már nem lehet kijönni" - idéz a lap név nélkül nyilatkozó szocialista képviselőket.

Előzőleg az SZDSZ Gyurcsány Ferenc kormányfő távozásához és szakértői kormányzáshoz kötötte az MSZP-vel való együttműködést. A szocialisták továbbra is azt hiszik, hogy a megegyezés végül, így vagy úgy, de létrejön, a pártban a kivárás jelei érzékelhetőek. A felek közötti egyeztetésssel az MSZP részéről Lamperth Mónikát bízták meg , Fodor Gábor szabad demokrata pártelnök ugyanakkor szombati nyilatkozata szerint a héten még nem akar tárgyalóasztalhoz ülni.

A Népszabadság által megszólaltotott szocialisták közben egyenesen arról beszéltek, hogy az MSZP-nek két SZDSZ-szel van dolga, illetve hogy a liberális pártban folyó erőfitogtatás tulajdonképpen a párt elnökválasztásának harmadik fordulója. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke ezzel szemben határozattan állítja, hogy képviselőit nem lehet megosztani, és frakciója egységes lesz.

A két párt közötti ellentét akkor éleződött ki, amikor a miniszterelnök Megegyezés című programjavaslatára válaszul Fodor Gábor bejelentette, hogy csak Gyurcsány Ferenc nélkül tudják elképzelni az együttműködést. Az SZDSZ szerint ugyanis a párt egy Gyurcsány nélküli kormányt arcvesztés nélkül támogathatna, sőt, a népszerűtlen kormányfő megbuktatásával még vissza is nyerhetné szavazói egy részét.