Századvég-Forsense: Az MDF nem jutna be a parlamentbe

Vágólapra másolva!
A Századvég-Forsense közvélemény-kutatása szerint szinte biztosan nem jutna be a parlamentbe az MDF, ha most lennének a választások. Az MDF szeptember végén választ elnököt, ezzel kapcsolatban a válaszadók közt többen voltak azok, akik szerint új elnökkel sikeresebb lenne a párt.
Vágólapra másolva!

Két százalékon áll az MDF támogatottsága az összes szavazó körében, és a biztos szavazóknak is csak négy százaléka voksolna a pártra, ha most lennének a választások - derült ki a Századvég és a Forsense közvélemény-kutatásából. Az augusztus 27. és szeptember 5. között, 1000 ember telefonos megkérdezésével készült kutatás szerint az MDF szinte biztosan nem érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt, bár júliushoz képest nőtt a párt támogatottsága.

A válaszolóknak csak a fele gondolta úgy, hogy a párt felelős ellenzéki szervezet, 27 százalék szerint a párt túlságosan megengedő a kormánnyal szemben. Az MDF programját, a Normális Magyarországot csak kevesen ismerték. A megkérdezetteknek csak 27 százaléka tudta, hogy ez az MDF programja, több mint 70 százalék azt mondta, hogy más párté, vagy nem mertek véleményt alkotni.

A válaszolóknak zavaros képük volt arról, hogy milyen értékrend alapján politizál a párt. Csak kevesebb mint 30 százalékuk gondolta úgy, hogy az MDF konzervatív vagy mérsékelten konzervatív. Húsz százalék liberálisnak tartotta, a megkérdezettek fele pedig nem tudott vagy nem akart erre a kérdésre válaszolni. A válaszadók valamivel több mint negyven százaléka szerint jobboldali vagy jobbközép párt az MDF, 11 százalék szerint baloldali, 20 százalék szerint pedig centrumpárt.

A válaszadóknak a háromnegyede nem tudott olyan programpontot megnevezni az elmúlt időszakból, amely az MDF-hez lenne köthető, a többieknek az adócsökkentés és az örökösödési illeték eltörlése jutott eszébe.

Az MDF-ben jelenleg elnökválasztási kampány zajlik, szeptember 27-én lesz a tisztújító gyűlés. A párt alacsony támogatottságának az oka a válaszadók több mint 60 százaléka szerint a jelenlegi belpolitikai helyzet, 24 százalék okolta az MDF vezetését. A megkérdezettek 80 százaléka tudta, hogy Dávid Ibolya a párt elnöke. Az emberek 36 százaléka szerint nem változna a párt helyzete, ha új elnököt választanának. 21 százalékuk szerint sikeresebb lenne az MDF egy új elnökkel, ennél valamivel kevesebben - 20 százalék - mondták azt, hogy kevésbé sikeressé válna.