A rendőrség ellenőrzi a gyereküléseket

Vágólapra másolva!
Keddtől csütörtökig országos ellenőrzést tartanak a rendőrök a közutakon. Elsősorban a biztonsági övek használatát és a gyermeküléseket ellenőrzik. Elvileg azt is figyelik, korszerű üléseket használnak-e a szülők, de a régi típusért sem büntetnek, mivel a KRESZ nem írja elő, hogy csak a korszerűt lehet használni.
Vágólapra másolva!

Május óta csak a korszerű, E03-as és E04-es gyermeküléseket lehet használni. A szabály bevezetése óta most tartanak először országos szintű ellenőrzést a rendőrök. Keddtől csütörtökig a biztonsági övek és a gyermekülések megfelelő használatát ellenőrzik a közutakon.

Taricska Tibor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőrfőkapitányság forgalomellenőrzési alosztályának vezetője az [origo]-nak azt mondta: a rendőrök odafigyelnek arra, hogy korszerű típusú ülést használnak-e a szülők az autókban. Aki még mindig E01-es vagy 02-es ülést használ, azt figyelmeztetni fogják, hogy gyermeke érdekében sürgősen cserélje újabb típusúra a biztonsági ülést.

Büntetést ugyanakkor nem szabnak ki, mert mint Taricska elmondta: a KRESZ-t az új szabály életbe lépése óta nem módosították, így az csak annyit tartalmaz, hogy a gyerek testsúlyának megfelelő biztonsági ülést kell használni. Arra azonban nem tér ki a szabályozás, hogy az ülés csak E03-as vagy 04-es lehet.

Hasonlóan nyilatkozott az ORFK munkatársa is. Ruszó László elmondta: bár megnézik, hogy az ülések megfelelő mínősítésűek-e, de "még mindig jobb a régi, mint a semmi". Ezért nincs központi utasítás a büntetésre vonatkozóan, a rendőr kompetenciája eldönteni, hogy büntet-e vagy csak figyelmeztet a nem megfelelő ülésért. Ha viszont egyáltalán nincs bekötve a gyerek, akkor 3-tól 20 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.