Iskolába és kórházba is jutott a romlott savanyúságból

Vágólapra másolva!
Egy halászteleki iskolába és a kistarcsai kórházba is került élelmiszer abból a savanyítóüzemből, amelyet a múlt héten zárattak be a hatóságok Öttömösön. Eközben eljárást indított a rendőrség a hamisított savanyúság ügyében, miután a szakhatóság feljelentette a vállalkozót. A főállatorvos 5,4 milliós bírságot szabott ki a korábban már többször lebukott férfira.
Vágólapra másolva!

Romlott savanyúságot foglaltak le ellenőrök egy halásztelki iskola és a kistarcsai Flór Ferenc Kórház konyháján - közölte Szabó Enikő, a szakhatóság élelmiszerlánc-biztonságért felelős igazgatóhelyettes főorvosa. A főorvos elmondta, Csongrád megyéből kapták a jelzést, hogy budapesti és Pest megyei intézmények konyhájára szállíthattak abból a savanyúságból, amelyet a napokban egy öttömösi illegális feldolgozó üzemében foglaltak le. A Pest megyei ellenőrök akciójának eredményeként kiderült, hogy egy halásztelki iskola 300 személyes konyhájára és a kistarcsai kórház konyhájára is került romlott savanyúság, lecsó és cseresznyebefőtt.

A Flór Ferenc Kórházba csak minimális mennyiségű, a szakhatóság által kétes eredetűnek minősített élelmiszer került - közölte Kempf Károly Ignác, Pest Megye Önkormányzatának sajtófőnöke. Hozzátette: mindössze két üveg lecsó került, "kóstolásos ellenőrzés után" a konyhára, de nem betegedett meg senki. A hatósági értesítést követően azonnal zárolták a jelzett élelmiszereket, így azóta ezekből semmi sem kerülhetett a betegekhez.

Az élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság a romlott ételeket lefoglalta és megsemmisítteti.

Eljárást indított a rendőrség

Megérkezett a rendőrségre a szakhatóságok feljelentése az öttömösi hamisított savanyúság ügyében. A rendőrség a szükséges intézkedéseket megteszi - közölte Tuczakov Szilvána, Csongrád megyei rendőrségi szóvivő.

A hatóságok múlt szerdán Öttömösön egy illegális feldolgozó üzemben nagy mennyiségű, készre csomagolt savanyúságot - káposztát és uborkát - foglaltak le. Ezt követően 5,4 millió forint bírságot szabott Szigeti Sándor, Csongrád megyei főállatorvos, aki egyszersmind az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság megyei igazgatója is.

A feldolgozót üzemeltető vállalkozónak nem ez az első szabályszegése. Első félmilliós bírságát 2005-ben kapta szintén illegális savanyításért, amit befizetett, és az árut is az ő költségén semmisítették meg. Legközelebb 2006-ban bírságolták meg ugyanezért egymillió forintra a vállalkozót, akinek csak göngyölegtárolásra volt engedélye, savanyításra nem. Ezt nem fizette be, sőt megtagadta áruja megsemmisítését is, és bírósághoz fordult. A bíróság elsőfokú ítéletében elrendelte a megsemmisítést és a pénz befizetését. A férfi az ítéletet megfellebbezte.

Közben fióktelepet nyitott Sándorfalván, ahol a hatóságok szintén egymillió forintra bírságolták, és zárolták a telepen talált árut. Ez a telep később megszűnt, az ott tárolt és zárolt termékeket az öttömösi telepre szállíttatták a hatóságok.

Időközben megszületett a bíróság jogerős ítélete is, mely megerősítette a 2006-os elsőfokú döntést. Az ítéletet a vállalkozó nem hajtotta végre, és az immár jogerősen megsemmisítésre ítélt árut frissel keverve ismét savanyúságot készített. Azt, hogy mennyit dolgozott fel, még nem tudni, ezt tovább vizsgálják - közölte Szigeti Sándor.