Megalakult a Holokauszt Emlékközpont baráti köre

Vágólapra másolva!
Megalakult a Holokauszt Emlékközpont baráti köre szerdán Budapesten; a résztvevők az intézmény munkájának széles körű meg- és elismertetéséhez kívánnak hozzájárulni.
Vágólapra másolva!

A baráti kör alakuló ülésén, amelyen Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselőt választották elnökké, Kiss Péter kancelláriaminiszter elmondta: a kör tagjai nem megkülönböztetni akarják magukat másoktól, hanem azt szeretnék, ha mások nem akarnák megkülönböztetni őket.

Mint fogalmazott, vannak akik úgy gondolják, hogy lehetséges olyan magyar történelem, amelynek a holokauszt nem része. Aki így gondolja magát magyarnak, az téved - tette hozzá. Hangsúlyozta: a holokausztra emlékezni és emlékeztetni is kell.

A Holokauszt Emlékközpontban tartott alakuló ülésen a kancelláriaminiszter elmondta, hogy a többségi társadalom "megrendelése" a baráti kör szándékával áll összhangban, még akkor is, ha néha azok tűnnek többségnek, akik az utcán hangosan masíroznak. A csendes többség azonban a baráti kör oldalán áll - hangsúlyozta.

Lévai Katalin, a baráti kör elnöke úgy fogalmazott: nem akar olyan társadalomban élni, ahol békés felvonuláson kockakövekkel, mérgezett tojásokkal dobálnak és ezt a véleménynyilvánítás egyik fajtájának tekintik, ahol kövekkel sebeznek meg saját szobájukban kisgyerekeket. Ehelyett - mint mondta - olyan társdalomban szeretne élni, ahol az igazságszolgáltatás meg tudja előzni az ilyen konfliktushelyzetek kialakulását, és ahol minden ember békében élhet.

Lévai Katalin hangsúlyozta, hogy a társadalomnak szembe kell néznie saját történelmével.

Talyigás Katalin, a baráti kör kezdeményezője kifejtette, hogy céljuk a Holokauszt Emlékközpont munkájának népszerűsítése, megerősítése, illetve hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják megállítani a szélsőjobboldalt "szüleik emlékére, Magyarország békéjéért".