Orbán feloszlatná a parlamentet

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor felvetéséről - mely szerint felmerült a parlament feloszlatásának lehetősége - is szó lesz a szerdai ellenzéki találkozón. A Fidesz elnöke kedden kijelentette: szerinte a parlament feloszlatása lenne a legjobb megoldás. Az ellenzéki pártok szerdán az SZDSZ nélkül, jövő csütörtökön viszont már a liberálisok részvételével egyeztetnek.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pártja keddi elnökségi ülése után újságíróknak azt mondta: tárgyaltak a parlament feloszlatásának lehetőségéről, ám döntés nem született, a kérdésről a Fidesz-frakció szeptember 15-i évadnyitó ülésén nyilvánít véleményt. "Én a parlament feloszlatásának híve vagyok. Nem hiszem, hogy a régi elvtársias megoldások messzire vezetnének. Nem a pártelvtársakat kell megkérdezni arról, hogy mi legyen egy országgal, hanem az embereket kell megkérdezni, ha egy ország láthatóan a válság szélén egyensúlyoz, hosszabb távon is, és a vezetői nem tudják megoldani ezt a válságot" - mondta az elnökségi ülés után Orbán. A Fidesz elnöke bízik benne, hogy a parlament "szélnek eresztéséhez" megszerezhető a többség.

A parlament feloszlatásához az összes (tehát 386) parlamenti képviselő több mint felének igen szavazatára van szükség, ami minimálisan 194 támogató szavazatot jelent, és a feloszlás kimondásától számított három hónapon belül országgyűlési választásokat kell tartani. Ez a többség éppen hogy meglehetne, ha 139 fideszes, a 23 KDNP-s, a 11 MDF-es, a 20 SZDSZ-es és a két Fideszből kilépett független képviselő is igennel voksolna, hiszen így összesen 195 támogató szavazat lenne.

Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője minderre reagálva azt mondta: ha még ősszel, a költségvetés elfogadása előtt feloszlatnák az Országgyűlést, akkor minden bizonnyal egy "éles, brutális, populista választási kampányba menne az ország", ezért szerinte nem ez a jó megoldás, hanem egy szakértői kormány felállítása. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint a Fidesz elnökének megszólalása világosabbá tette az SZDSZ előtt álló választási lehetőséget. Eszerint a liberálisok vagy Orbán Viktor forgatókönyvét és az előre hozott választásokra voksolnak, vagy "az értelmes programegyeztetésre".

Várhatóan a parlament feloszlatásáról szóló felvetés is szóba kerül majd a szerdai ellenzéki találkozón, amelyen az SZDSZ képviselője nem lesz ott, az MDF, a Fidesz, valamint a KDNP egy-egy politikusa azonban igen. Előkészítő tárgyaláson találkozik Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese, Varga Mihály, a Fidesz alelnöke és Latorcai János, a KDNP országos választmányának elnöke. Dávid Ibolya, az MDF elnöke augusztus végén kezdeményezte: a négy ellenzéki pártelnök egyeztessen a jövő évi költségvetési és adótörvényekről.