A kormány fizeti az önrészt a neutronkutatóhoz

Vágólapra másolva!
Jövő év elejére dőlhet el, hogy Debrecenben, egy svéd vagy egy spanyol városban hozzák létre az Európai Neutronkutató Központ. A döntés azon múlik, hogy melyik ország tudja előbb összeszedni a pénzt a beruházáshoz. A kormány kifizeti a központ létrehozásához szükséges önrészt - jelentette be csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány biztosítja az Európai Neutronkutató Központ (European Spallation Source - ESS) beruházáshoz szükséges 30 százalékos önrészt, 90 milliárd forintot - jelentette be Egyed Géza, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) szakállamtitkára csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón. Egyed miniszterelnöki megbízottként fog dolgozik a projekten.

Az Európai Neutronkutató Központ megvalósításáért három helyszín - a svédországi Lund, a spanyol Bilbao és Debrecen - versenyez - mondta el a szakállamtitkár. Az ESS-t ott építik meg, ahol a mintegy 1,1 milliárd eurós beruházás anyagi fedezete előbb összegyűlik. Egyed szerint a kormány mostani döntéséve jelentősen nőtt az neutronkutató központ Debrecenbe kerülésének esélye.

A kormány az önrész harmadát a központi költségvetésből, harmadát a Strukturális Alapokból, harmadát pedig a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból fedezné. A szakállamtitkár azt mondta: az önrész biztosításáról hozott kormánydöntés "jelentős érv" a pénzügyi fedezet hiányzó részének összegyűjtéséhez.

Szerinte decemberre, jövő év elejére megszülethet a döntés a kutatóközpont létrehozásáról. A következő hónapokban a partnereket, köztük a közép-kelet-európai országokat kell meggyőzni arról, hogy a debreceni beruházást támogassák, és ezt szándéknyilatkozatban is deklarálják - mondta Egyed.

Egyed Géza arról is beszélt, hogy a debreceni beruházás az innováción alapuló tudásgazdaság fejlesztéséhez járulna hozzá, ezenkívül munkahelyeket teremtene, hiszen 3-4 ezer vendégtudóst fogadna, és 500-600 kvalifikált szakembernek adna munkát.

A szakállamtitkár elmondta, hogy csütörtökön kézhez kapta az európai kutatási infrastruktúrák stratégiai fóruma, az ESFRI jelentését a pályázók alkalmasságáról, és abban nincsenek negatívumok Debrecenről.