Vágólapra másolva!
Bérharcot indít a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A testület elnöksége egy héten belül dönt arról, milyen eszközökkel próbálják rábírni a kormányt, hogy az orvosi bérek 2013-ig elérjék az uniós jövedelmek 70 százalékát.
Vágólapra másolva!

Törvényben rögzített garanciát kér a MOK a kormánytól arra, hogy teljesül az a két évvel ezelőtti ígéret, hogy az orvosok átlagjövedelme 2013-ra eléri az uniós bérek 70 százalékát - mondta a lapnak Éger István, a szervezet elnöke.

Székely Tamás egészségügyi miniszternek azt az ígéretét, amellyel tisztességes béremelést ígért az ágazatnak, Éger István tiszteletre méltó gesztusnak tartja ugyan, de azt állítja, hogy ebben a pillanatban ez már tűzoltásra is kevés. Az elnök tájákoztatása szerint az akció sikerét szolgáló eszközökről csak egy hét múlva dönt a kamara elnöksége. A tárca egyelőre nem kívánt reagálni az orvosi kamara elnökének bejelentésére.

Kökény Mihály, a parlamenti szakbizottság elnöke azt mondja: az egészségügyi bérek rendezéséhez hosszú távú, pártok közötti egyezségre volna szükség. Ráadásul éppen a mai közalkalmazotti bérezési rendszer a legnagyobb gátja a teljesítmény- és tudásarányos jövedelmeknek. Az orvosok pedig, mint például az egri kórházban, a végsőkig ragaszkodnak a közalkalmazotti státuszhoz.

Az uniós átlagjövedelem körülbelül nettó 528 ezer forint havonta. Az orvosok bevételét az egyes országokban az átlagkereset arányában mérik. Így például Csehországban a vállalkozó háziorvos az átlagjövedelem több mint kétszeresét keresi, míg Magyarországon ugyanezen szakma a hazai átlag (nettó 170 ezer forint) 2,6 szorosát viszi haza - írja a Népszabadság.