A magyar öszvér illúziójától óvott Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Nem lehet egyszerre kevés adót fizetni és sok fizetést kapni - óvott az általa csak magyar öszvér illúziójának nevezett hozzáállástól Gyurcsány Ferenc az MSZP évadnyitó munkaértekezletén. A nehéz politikát véghez vivő baloldalt magasztaló kormányfő okos kompromisszumokkal teremtene politikai támogatást új programjához.
Vágólapra másolva!

A lehető legnagyobb adócsökkentésre van szükség, de mindig vizsgálni kell, hogy ennek mi a szociális ára - mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP évadnyitó munkaértekezletén szombaton. A kormányfő szerint sokan a magyar öszvér illúziójában élnek: egyszerre szeretnének kevés adót fizetni, mint az írek, és sok fizetést kapni, mint a dánok, de ezt a két modellt szerinte nem lehet kombinálni.

Gyurcsány szerint a magyar baloldal a rendszerváltás óta eltelt időszak legnehezebb politikáját vitte végbe az elmúlt években, egyszerre teremtett egyensúlyt, csökkentette a szociális szakadékot és javított az üzleti környezeten, ám ennek az értékéről Magyarország talán még nem is tud. "Becsülete ennek a politikának van, nem pedig annak a tülekedésnek, amit is újabban páran művelnek", meg annak, hogy ki tud hangosabban kiabálni arról, hogy ő szeretné vezetni az országot - mondta.

Gyurcsány okos okos kompromisszumokkal, kellő rugalmassággal, nyitottsággal, a dölyf, a kioktatás, az egyoldalúság kerülésével szerezne társadalmi és politikai támogatást a Megegyezés programhoz. A szakértői kormány szükségességét azzal vetette el, hogy az ország vezetésének csak az adhat hitelt, ha tudja, mikor kell korrigálni, nem az, ha "feltartott kézzel" az mondja, jöjjön a szakértői kormány.

A beszédet Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője úgy kommentálta, hogy tovább folytatódik Gyurcsány Ferenc politikai agóniája.