Beindul Gyurcsány a válságtól

Vágólapra másolva!
Még az MSZP vezetői sem látják Gyurcsány Ferenc miniszterelnök minden kártyáját, de bíznak benne, hogy a kormányfőnek van még muníciója. Az [origo] szocialista vezetőket és kormányzati háttérembereket kérdezett az MSZP és SZDSZ konfliktusáról. Mindegyikük arra számít, hogy ha a koalíció nem is állítható helyre, az SZDSZ így vagy úgy, de segíteni fogja a kisebbségi kormány túlélését. Vagy önszántából, egységesen, vagy megosztottan, titkos háttéralkuk nyomán.
Vágólapra másolva!

"Gyurcsány Ferenc nagyon él a háborúban" - a kormányfő környezetében dolgozó egyik tanácsadó szerint ilyennek tűnik belülről az elmúlt hetek politikai erőpróbája a többségért küzdő MSZP és az önállóságát minden lehetséges eszközzel bizonyítani akaró SZDSZ konfliktusa. Az [origo] arra volt kíváncsi, hogyan éli meg a politikai küzdelmeket Gyurcsány, hogyan látják saját esélyeiket az MSZP vezető politikusai, miben reménykednek, hogyan taktikáznak. Szocialista és kormányzati vezetőket kérdeztünk a helyzetről, akiknek többsége nevének titokban tartása mellett volt hajlandó nyilatkozni.

Fordulóponthoz érkezett az MSZP és az SZDSZ közti politikai játszma, széleskörű, a koalícióhoz hasonló együttműködés a két párt között valószínűleg nem lesz - erősítette meg az [origo]-nak több szocialista képviselő véleményét a párt egyik elnökségi tagja. Az MSZP, és maga Gyurcsány korábban inkább szép szóval próbálta rávenni a szabad demokratákat az együttműködésre, ezért a szocialista képviselőket meglepte, hogy a kormányfő hétfőn már nyers hangnemben szólt oda az SZDSZ-nek a parlamentben.

Gyurcsány beszédében azt vetette Fodor szemére, hogy az SZDSZ nem támogatja Megegyezés címen fizetett hirdetésként közzétett elképzeléseit, viszont az Országgyűlés feloszlatását mégsem szavazta meg a párt. "Úgy igen, hogy mégsem" - minősítette az SZDSZ politikáját a miniszterelnök. "Egy tényszerű, számokkal teli beszédre számítottunk, ehelyett Gyurcsány felmutatta a sárga lapot" - mondta egy MSZP-s képviselő a miniszterelnök felszólalásáról, amelynek keményen odamondogatós stílusa a pártbeliek többségének határozottan tetszett. Itt volt az ideje "megfedni" az egykori koalíciós partnert - tette hozzá.

"Vagy tud valamit, amit mi nem, vagy pedig dupla vagy semmit játszik" - jelentette ki az MSZP egyik meghatározó politikusa. A háttérben zajló politikai alkukról árul el sokat, hogy "ilyen hévvel vágott oda" a miniszterelnök az SZDSZ-nek - mondta a politikus, aki szerint érdemes elgondolkodni azon, "bejelentkezett-e a kormányfőhöz a megfelelő számú szabad demokrata", akiknek a támogatásában bízva többet enged meg magának.

Egy ilyen háttéralku a kisebbségi kormány túlélését jelentené, ehhez viszont az kellene, hogy egyes szabad demokrata képviselők Fodor Gábor SZDSZ-elnök és a pártvezetés háta mögött is hajlandóak legyenek beleegyezni az MSZP támogatásába. Az SZDSZ vezetése folyamatosan azt mondja, hogy a párt egységes, amit azonban kétségessé tesz, hogy Fodor egy frakcióülés után kénytelen volt finomítani a kormányfő programjára vonatkozó kijelentésein (amit előbb kategórikusan elutasított, aztán viszont már felfedezte erényeit). Ráadásul az [origo] által megkérdezett szabad demokrata megyei vezetők közül többen is kifogásolták a pártvezetés taktikáját.

"Fodor rohan előre"

Egy mindkét pártot jól ismerő politikai tanácsadó szerint a felszínen látható MSZP-SZDSZ közti politikai manőverezés mozgatórugója valójában a koalícióból tavasszal kilépett szabad demokraták személyi megosztottsága lehet. Mint mondta, a megismételt szavazáson alulmaradt Kóka János ugyanis még "egyáltalán nem adta fel", Fodor Gábor pártelnök lépéseit pedig alapvetően az irányítja, hogy "markánsan el akar különülni" belső riválisától. "Kóka elsőnek mondta ki, hogy konstruktív ellenzék akar lenni, így Fodornak logikusan valami mással kellett előállnia, másként kell meghatároznia magát és a pártot, ezért viszi a radikális vonalat, és kacsingat ugyanakkor több irányba is" - jelentette ki.

Fodor egyik első lépése volt pártelnökké választása után, hogy kijelentette: minden párttal tárgyalni akar, minden párttal keresi a megegyezés lehetőségét. Fodor még Semjén Zsolttal, a KDNP vezetőjével is találkozott és bár a megbeszélés végén tett nyilatkozatukban kiemelték, hogy a két párt közti világnézeti szakadék mély, találtak néhány olyan pontot, amelyben egyet tudtak érteni. Fodor csütörtökön Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével is tárgyal arról, hogy milyen lehetőségek állnak a pártok előtt, ha a kisebbségben kormányzó MSZP-kormány megbukik.

Nem biztos, hogy jó irányba visz, ha ilyen erős belső konfliktus munkál a pártban és ez szabja meg, mit lépnek a szabad demokraták - mondta az [origo]-nak a tanácsadó. "Fodor rohan előre, és minél inkább le akarja fedni a médiát" - mondta forrásunk, aki szerint Kóka kifelé csak azért hallgat, mert nem akarja a látszólagos egységet veszélybe sodorni. Az MSZP-nek viszont még jól is jött, hogy az SZDSZ így felpörgette az eseményeket, hiszen az is benne volt a pakliban, hogy egészen decemberig - a költségvetési végszavazásig - eltart majd a vergődés és a bizonytalanság - fogalmazott.

Megosztottnak látja az SZDSZ-t, de a személyi ellentétek helyett egész máshol keresi ennek okát Suchman Tamás szocialista képviselő. Szerinte az okoz feszültséget a párton belül, hogy a rendszerváltás óta sem sikerült igazán érvényre juttatni politikai elképzeléseiket, és ezért sok szabad demokrata egymást vádolja. "Végül mellettünk fognak dönteni", addig viszont minél inkább befolyásolni próbálják majd a történéseket - tette hozzá.

Gyurcsány feje, tálcán

A szocialisták szerint a szabad demokraták nem számítottak arra, hogy még a kormányfőt kevésbé kedvelő MSZP-sek is eljutnak oda, hogy nem mondhatja meg az SZDSZ négy éven belül háromszor - a korábbi kormányfőváltást, illetve a köztársasági elnök megválasztását újrajátszva -, hogy mit tegyenek. "Elmérték ezt Fodorék, mert arra számítottak, hogy az MSZP kihátrál Gyurcsány Ferenc mögül, és a miniszterelnök fejét fel lehet majd tálcán mutatni" - mondta a tanácsadó.

"Végül úgyis megszavazzák majd, amit kell, mert nem kockáztathatják meg, hogy kiessenek a parlamentből, mikor jó esély van arra, hogy a kisgazdák, vagy a kereszténydemokraták sorsára jutnának" - jelentette ki egymástól függetlenül több MSZP-s véleményét megerősítva két szocialista elnökségi tag. "Szerintem végül meg fognak állapodni, azután pedig majd mindegyik fél elmagyarázza, hogy ennek miért kellett így történnie" - mondta a tanácsadó, aki szerint azonban a két párt a közös kormányzással töltött hosszú idő ellenére még mindig félreismeri egymást: sok szabad demokrata továbbra is elhiszi, hogy a fenyegetőzés hatására az MSZP lecseréli Gyurcsányt, a szocialisták viszont nem tudnak elszakadni attól, hogy majd "úgyis vesznek szavazatokat".

Gőzerővel megy előre Gyurcsány

A szocialista politikusok szerint a miniszterelnöknek még bőven van muníciója a további politikai harchoz, és kifejezetten élvezi a kiélezett helyzeteket. "Az a típus, akit ez nem nyomaszt, inkább stimulál" - jelentette ki az [origo]-nak a tanácsadó, mert bár Gyurcsány viszonylag rövid ideje politizál, e pár év alatt hozzá edződött a támadásokhoz. Kérdésünkre egy szocialista politikus szintén azt mondta: egyértelműen úgy tűnik, mintha Gyurcsány élvezné a kormányválsághoz közeli helyzetet. "Ő vérbeli vállalatvezető típus: ha bajban van a cég, akkor gőzerővel megy előre".

A Fidesz mindeközben - bár szokásukhoz híven kivonultak a kormányfő parlamenti felszólalása alatt, és igennel voksoltak a parlament feloszlatására - mérsékelten viselkedik, és nem tartja állandó nyomás alatt a kormányt. A nevének elhallgatását kérő tanácsadó szerint a Fidesz visszafogottsága két dologra vezethető vissza. Egyrészt már megtanulták, hogy a kirohanásaikkal csak azt érik el, hogy még jobban összezár a kormánypárt, másrészt valójában még nem akarnak előrehozott választást. "A költségvetési kiigazításokat nem ők akarják megtenni, Orbán Viktor ígéreteit sem tudnák most beváltani, vagyis nem az idő sürgeti őket, hanem arra mennek, hogy minél jobb állapotban vegyék át az országot". Ez szerinte megtörténhet akár már 2009-ben, az európai parlamenti választások után is.