Megvezette az NBH az utána szaglászó programot

Vágólapra másolva!
Vezetői beosztást kapott az UD Vagyonvédelmi Zrt-nél az a férfi, aki a Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) próbált meg adatokat lopni - írja a Népszabadság. A napilap szerint az UD Zrt. minden olyan hatóságba megpróbált beépülni, ahonnan fontos információt kaphatott. Az NBH-nál felfedezték a kémkedést, és dezinformálták az utánuk kémkedőket.
Vágólapra másolva!

Az UD Vagyonvédelmi Zrt. érdekeltségébe tartozó cégeknél kapott vezetői, illetve felügyelőbizottsági állást az a férfi, akit adatlopási gyanú miatt kiszorítottak a Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) - írja a Népszabadság.

A napilap szerint az UD Zrt. minden olyan hatóságba megpróbált beépülni, ahonnan fontos információt kaphatott, és nem felejtette el azokat, akik segítettek a cégnek. Miután egyik kapcsolatukat leleplezték, majd kitették az NBH-tól, két, az UD Zrt. érdekeltségébe tartozó vállalkozás élére is kinevezték, és felügyelőbizottsági tagságot kapott az UD-ben - állítja Népszabadság.

Az NBH számítógépére a Népszabadság szerint nyolc hónapja telepítettek kémprogramot. Ennek felfedezése után kezdődött el az a felderítés, amely múlt héten az UD Vagyonvédelmi Zrt. vezetőjének feljelentéséhez vezetett. Az UD azért telepített kémprogramot az NBH egyik gépére - állítja a lap -, mert kíváncsi volt, mit tudnak vállalkozásukról. Az NBH azonban felfedezte a kémprogramot, így a szolgálat dezinformációs kampányba kezdett.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) informatikai rendszerére egy volt NBH-alkalmazott telepíthetett kémprogramot - hangzott el az MTV kedd esti hírműsorában. A Híradóban közölték: "olyan speciális az NBH rendszere, hogy csak házon belül lehetett kémprogrammal betörni az informatikai hálózatba, ráadásul annak, aki ezt tette, nagyon ismernie kellett a hivatal operációs rendszerét". "Az az életszerű, hogy valaki bement és ott bent betette ezt a kémprogramot és aztán kijött" - nyilatkozta a műsornak Kürti Sándor, az adatmentéssel foglalkozó Kürt Zrt. elnöke.

Horváth József, az UD ZRt elnöke a Magyar Nemzetnek tagadata a Népszabadság azon állítását, hogy kémprogramot helyeztek volna el az NBH-nál. "Ez egy ilyen flexibilis ügy, kedvük szerint alakítják a nyomozószervek, hiszen jogsértő módon, utólag beazonosíthatatlanul lefoglalt számítógépeikre később bármilyen leleplező bizonyítékot feltehetnek" - fogalmazott Horváth.

Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának jövő keddi ülésén tájékoztatást ad a képviselőknek az adatlopási ügyről. Demeter Ervin, a bizottság fideszes tagja annyit közölt, még nem tudja, elmennek-e. Az ellenzéki képviselők már hónapok óta nem vesznek részt a bizottság munkájában, így tiltakoznak az ellen, hogy a miniszter a bizottság véleménye ellenére nevezte ki az NBH főigazgatójának Laborc Sándort.

Az ügy kapcsán múlt héten ülésezett a Nemzetbiztonsági Kabinet, Szilvásy György közleménye szerint egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését". A rendőrség magántitok jogosulatlan megismerése miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az UD Zrt-nél múlt szerdán tartottak házkutatást. Pénteken az MDF elnöki posztjára pályázó, azóta visszalépett Almássy Kornél alelnök bejelentette, ellenfelei megzsarolták, hogy ha nem mond le az elnökjelöltségéről, belekeverik "a most gyűrűző titkosszolgálati botrányba". Nem sokkal később Dávid Ibolya MDF-elnök hozott nyilvánosságra egy hangfelvételt - nevek nélkül -, amelyen egy rá és pártájára terhelő adatok gyűjtéséről volt szó. Később kiderült, hogy a felvételen Csányi Sándor OTP-elnök és az UD Zrt egyik munkatársa beszél.