Új szondákkal támogatja meg a rendőrség a zéró toleranciát

Vágólapra másolva!
Alaposan áttanulmányozza az ombudsman ittas vezetés szankcionálására vonatkozó kifogásait az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, és ha kell, pontosítja a szabályozást. Az új, eddigieknél korszerűbb alkoholszondák beszerzésére a napokban írják ki a közbeszerzési eljárást.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa több pontban rossznak tartja a zéró toleranciáról szóló rendeletet, ezért az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz fordult, hogy a jelentésben megfogalmazott szempontok alapján vizsgálják felül a kifogásolt rendelkezéseket.

Szabó Máté az ombudsmani vizsgálatban egyebek mellett nehezményezi, hogy nincs valódi alkotmányos indoka és aránytalan korlátozást jelent, hogy a helyszínen attól a sofőrtől is el kell venni a jogosítványt, aki minimális mennyiségű alkoholt fogyasztott és ez nem befolyásolja a vezetésben.

A vizsgálat feltárta továbbá, hogy egyetlen jogszabály sem szól az alkoholszondás vizsgálatról, annak következményeiről vagy azokról az esetekről, amikor a járművezető vérminta-adásra kötelezhető. A jelentés szerint csorbítja a jogbiztonságot, hogy ezt a szabályozást nem jogszabályi szinten rögzítették.

Az ombudsman az országos rendőrfőkapitánynál kezdeményezte, hogy a rendőrség a helyszíni ellenőrzéseknél a jelenleg alkalmazott megbízhatatlan szondák helyett korszerű elektromos alkoholmérő berendezéseket alkalmazzon.

Az [origo] az IRM sajtóosztályától megtudta, a kormány már korábban biztosította a forrást a rendőrség számára a korszerű alkoholszondák beszerzésére, melyre a napokban írják ki a közbeszerzési eljárást.

Az ombudsman további kifogásaival is foglalkoznak: a tárca alaposan tanulmányozza a vonatkozó jogszabályokat, amennyiben szükséges, megfogadja az ombudsmani ajánlásokat, és ha kell, pontosítja a szabályozást.

Mint az IRM nyilatkozatában írja, meggyőződésük, hogy a közlekedésbiztonság javítása terén jó irányba haladnak, a gondatlanságból történt balesetek száma is visszaszorulóban van.