Most már tényleg mindjárt itt a vízummentesség

Vágólapra másolva!
Megvan az utolsó megállapodás, amely ahhoz szükséges, hogy a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. Göncz Kinga külügyminiszter szerint akár már jövő év elejétől vízummentes lehet az utazás.
Vágólapra másolva!

Megszületett az amerikai vízummentességi programhoz való csatlakozáshoz szükséges utolsó megállapodás, így várhatóan a jövő év elejétől vízum nélkül utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba - jelentette be Göncz Kinga külügyminiszter szerdán. "Létrejött a magyar-amerikai vízummegállapodás véglegesnek tekinthető szövege" - mondta. A többi új EU-tagállammal együtt csatlakozhat Magyarország az amerikai vízummentességi programhoz azt követően, hogy tíz százalék alatt marad az elutasított vízumkérelmek aránya. A külügyminiszter szerint hazánk ennek a feltételnek is megfelel.

Arra a kérdésre, hogy miért csúszott másfél hónapot a megállapodás, a külügyminiszter azt mondta: kezdettől arról egyeztettek, hogy a vízummentességhez milyen adatok kell kiadni. Minden országban más adatokat tartanak nyilván, azt kellett tisztázni, hogy milyen adatokat ad át Magyarország az Egyesült Államoknak - mondta Göncz Kinga, aki szerint érzékeny adatokat - mint amilyen a szexuális orientáció, vagy a szakszervezeti tagság - nem adunk át, de csak a pénteki ötpárti egyeztetés után derül ki, hogy pontosan mi lesz a megállapodásban.

A vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást az eredeti tervek szerint július végén, augusztus elején írták volna alá, majd arról volt szó, hogy szeptember 10-ig szignálják az egyezményt. Az amerikai nagykövet korábban azt mondta, hogy az amerikai fél miatt csúszik az aláírás.

A vízummentesség érdekében tavasszal Magyarország már megállapodást kötött az Egyesült Államokkal a terroristagyanús emberek személyes adatainak cseréjéről. A két ország abban is megegyezett, hogy az elveszett útlevelek adatait is kicserélik egymással. A menetrend szerint így már csak a bűnügyi adatok cseréjéről kell megállapodni.

Jelenleg 27 ország élvez vízummentességet az Egyesült Államokban. A közép- és kelet-európai államok polgárainak azonban jelenleg több mint százdolláros díjat kell fizetniük a vízumkérelemért, meg kell jelenniük az amerikai konzulátuson és interjún kell részt venniük.