Bajnai Gordont is megfigyelhették a HVG szerint

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon gazdasági minisztert is megfigyelhette az a biztonsági cég, amely állítólag Dávid Ibolya MDF-elnökről is adatokat gyűjtött - írja a HVG. A lap szerint egyelőre kérdés, kinek a provokációja a legújabb kémbotrány, amelybe máris több közszereplő belekeveredett. A gazdasági miniszter a cikkre reagálva annyit közölt: sajnálatos, hogy parlamentáris demokráciákban ismeretlen eszközökkel, törvénytelen lehallgatással folyik a politikai küzdelem. 
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter is érintett lehet a múlt héten kipattant adatgyűjtési ügyben - írja a HVG, amely szerint az ügyből az utóbbi idők legnagyobb politikai botránya lehet. A lap nyomozást ismerő forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az UD Vagyonkezelő Zrt. emberei több közszereplők megfigyelését is megkezdték, köztük olyanokét, akik egy esetleges kormányfőváltás után a miniszterelnöki szerepre pályázhatnak. Így merült fel állítólag, hogy dossziét nyitnak Bajnai Gordon gazdasági miniszterről is - teszik hozzá.

"Sajnálatos, bár nem meglepő, hogy a parlamentáris demokráciákban ismeretlen eszközökkel, törvénytelen lehallgatással folyik a politikai küzdelem. Nekem személyesen nincsenek, de az államnak lehetnek titkai, amelyeket köteles megvédeni" - reagált Bajnai Gordon közleményben a HVG-ben megjelent információra. A miniszter hozzátette, bízik abban, hogy a rendőrségi nyomozás az ügy minden szálát felderíti, a megbízók személyét is beleértve.

Az adatgyűjtési botrány a múlt héten robbant ki, miután a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozóiroda házkutatást tartott az UD Vagyonkezelő Zrt. vezetőinél. Szilvásy György, a nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter a nyomozásra hivatkozva összehívta a nemzetbiztonsági kabinet soron kívüli ülését. Szilvásy szerint a biztonsági vállalkozás internetes információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre, és megpróbáltak behatolni az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó kormányzati szervek információs rendszerébe is.

A büntetőügy politikai botránnyá dagadt, miután kiderült, hogy az MDF elnöki posztjára pályázó Almássy Kornél kapcsolatban állt a biztonsági céggel, legalábbis erre utalt egy Dávid Ibolya MDF elnök által nyilvánosságra hozott hangfelvétel. A politikus a felvételt átadta a rendőrségnek, illetve az ügyészségnek. Almássy kiszállt az elnökségért vívott harcból, de azt tagadta, hogy ellenlábasa lejáratására adott volna megbízást, méghozzá a Fideszhez kötődő személyekkel együttműködve

A hangfelvétel nyilvánossá tétele után többen is belekeveredtek az ügybe, így Csányi Sándor, az OTP vezére, és az egykori kancelláriaminiszter, Stumpf István. A hvg.hu-n nyilvánossá tett hangfelvétel lényege, hogy Tóth János, az UD Zrt. egyik tulajdonosa Csányi Sándor tanácsát kéri, hogy elfogadjon-e egy ajánlatot vagy "hülyére tettesse magát", amely alapján Dávid ellen kellene terhelő adatokat szerezni. Tóth szerint a megbízással bizonyos Tombor András kereste meg Horváth Józsefet, az UD Zrt. másik tulajdonosát. (Itt elolvashatja az [origo] összeállítását arról, kinek mi volt a szerepe az ügyben.)

A HVG szerint Csányi a beszélgetés során nem tűnt értetlennek Tóth megkeresése hallatán, állítólag érdekelte, miről beszél az épp egy OTP-s állásra jelentkező Tombor, de nem is bíztatta szerződéskötésre az UD-seket. Azóta sem bontottak a Csányihoz kötődő cégek szerződést az UD-csoporttal, amiből a lap szerint az következik, hogy a bankár kivár. Például azt, hogy kiderüljön, valóban folytatott-e hekkerkedést a cég. A nyomozás ugyanis azután indult, hogy az egyik nemzetbiztonsági szolgálat kémprogramot talált a számítógépes rendszerén és a szálak az UD-be vezettek. Arról ellentmondásosak az információk, hogy a Csányi-Tóth beszélgetés az NBH hivatalos fürkészéseinek eredménye-e vagy valamelyik beszélgetőpartner rögzítette magának.

Tombor Orbán Viktor biztonságpolitikai főtanácsadója volt a Miniszterelnöki Hivatalban, jelenleg a Matthias Corvinus Collegium főigazgatója. A HVG szerint ez nem jelenti egyértelműen azt, hogy az ő révén egészen Orbánig érnek a szálak, Tombor ugyanis - és ebben a lap szerint Csányi sem vétlen - néhány évvel ezelőtt állítólag összerúgta a port a Fidesz pártelnökével. Tombor éveken át vezette az akkoriban Csányi érdekeltségében álló Multireklám Zrt.-t. A HVG Tombor ismerőseire hivatkozva azt írja, hogy Tombor visszavágyott a politikai közéletbe, és erre a lehetőséget az MDF-ben látta, így kerülhetett kapcsolatba Almássyval.