Milliárdos pénzmosást lepleztek le a rendőrök

2008.09.18. 16:46

Vádemelést javasolt a rendőrség az ellen a bűnszervezet ellen, amely közel 3 milliárd forintos kárt okozott. A bandát azzal gyanúsíthatják, hogy hajléktalanok nevére gazdasági társaságokat alapítottak, majd fiktív alvállalkozói szerződéseket kötöttek fiktív társaságokkal.

Pénzmosásra szakosodott bűnszervezet ellen javasol vádemelést a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A gyanú szerint a bűnszervezet pénzügyi tanácsadás címén több jelentős forgalmat bonyolító társaság adóalapját csökkentette fiktív számlák felhasználásával, mintegy 3 milliárd forint értékben - közölte az NNI.

Két éve érkezett bejelentés a rendőrséghez arról, hogy egy férfi gyanúsan nagy összegeket vesz fel egy cég számlájáról. A céget ellenőrizték, és kiderült, hogy az valós gazdasági tevékenységet nem végez és két hajléktalan a tulajdonosa.

A rendőrség megfigyelte a férfit, aki a felvett pénzt egy takarítással foglalkozó, ismert kft.-hez juttatta el. A pénz eredetét kutatva jutottak el a nyomozók M. Gy.-hez, aki - mint kiderült - pénzügyi tanácsadás címén gazdasági társaságoknak nyújtott segítséget, amellyel azok az adóalapjukat csökkenthették.

A férfit és társát azzal gyanúsíthatják, hogy hajléktalanok, román állampolgárok nevére gazdasági társaságokat alapítottak. Ezt követően a megbízók - az adóalapjukat csökkenteni szándékozó cégek - fiktív alvállalkozói szerződéseket kötöttek ezekkel a fiktív gazdasági társaságokkal.

A rendőrség gyanúja szerint M. Gy. 20-25 embert foglalkoztató bűnszervezetet hozott létre, amelyben mindenkinek megvolt a feladata: voltak verőemberek, pénzátadók, a fiktív cégek alapításában közreműködők. A gyanú szerint négy ügyvédi iroda is közreműködött a fiktív cégek létrehozásában illetve adás-vételében, ezért négy ügyvédet közokirat-hamisítással gyanúsítanak.

A bűnszervezet vezetőjét és egy másik tagját előzetes letartóztatásba helyezték. A bandát irányító férfi közel 200 millió forintos vagyonát zár alá vették, és lefoglaltak 17 millió forint készpénzt is a nyomozók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK