Tizenöt embert állítottak elő a tüntetéseken

Vágólapra másolva!
Nem sokkal este nyolc után véget ért a rendbontás, mindenhol megindult a közlekedés, és elkezdődött az utcák takarítása Budapesten. A rendőrség tizenöt embert állított elő, kettőt feljelentettek hivatalos személy elleni erőszak miatt. A dobálódzó tüntetők ellen korábban könnygázt is bevetettek, és egy vízágyú is megjelent, bár nem lőttek vele.
Vágólapra másolva!

Pár órán át tartó rendbontás lett a szombati budapesti demonstrációkból. A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom Hősök terén megkezdett kormányellenes tüntetésén résztvevők egy része vonult a Szabadság térre, ahol nem sokkal később összetűzásbe keveredtek a - részben az MSZP kezdeményezésére létrejött - Magyar Demokratikus Charta demonstrációjának néhány résztvevőjével.

A rendezvényeket nagy erőkkel biztosító rendőrök akkor oszlatták fel először a pár száz emberből álló tömeget, amikor elkezdték megdobálni a rendőröket a Szabadság téren. A tüntetők többsége ekkor a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon felé hagyta el a teret. A kiszorított emberek egy része bemenekült a református templomba.

Később voltak kisebb összetűzések az Andrássy úton és az Izabella utcában, de a rendőrök mindenhol keményen válaszoltak, megelőzték a komolyabb összetűzések kialakulását. Több helyen könnygázt is bevetettek.

A biztosítás során több rendőrségi gépjárműben anyagi kár keletkezett. A Szabadság téren két tüntető meg akarta szerezni az egyik rendőr pajzsát, ezért lökdösni kezdték őt. Ez ellen a két ember ellen tettek feljelentést hivatalos személy elleni erőszak miatt. A rendőrség 15 embert állított elő. Az eseményekben 5 ember sérült meg, közülük 4 rendőr, egy civil.

Az egyik rendőrségi szállító járművet feltörték és elloptak belőle 11 rendőrségi pajzsot, amelyekből 4 előkerült később. A rendbontás este fél 8 körül lecsengett.

A szombati események azzal kezdődtek, hogy délután a Magyar Demokratikus Charta demonstrációt tartott közel kétezer ember részvételével. A demonstráción részt vesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége, illetve több vezető szocialista politikus, köztük Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Veres János pénzügyminiszter, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. Szombatra tüntetést szervezett több száz ember részvételével az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) is.