Tovább bővült az UD Zrt. által megfigyeltek listája

Vágólapra másolva!
Laborc Sándor, az NBH főigazgatója, Keller László és a Pénzügyminisztérium egy szakállamtitkára után is nyomozhatott az UD Zrt. - írja a Népszabadság. Ezzel ötre nőtt azok száma, akikről állítólag adatokat gyűjtött a cég, korában Dávid Ibolya MDF-elnökről, és Bajnai Gordon gazdasági miniszterről derült ki ugyanez. A lap szerint a vizsgálatot nemzetbiztonsági ellenőrzéseknél megszokott alapossággal végezték.
Vágólapra másolva!

Több magas beosztású pénzügyminisztériumi tisztviselő, köztük Keller László államtitkár is célszemélyként szerepelt az UD Vagyonvédelmi Zrt. nevével fémjelzett megfigyelési ügyben - írja a Népszabadság. A lap meg nem erősített információi szerint Dávid Ibolyáról, Bajnai Gordonról, Laborc Sándorról, az NBH főigazgatójáról, Keller Lászlóról és a Pénzügyminisztérium egy szakállamtitkáráról valószínűsíthető, hogy megfigyelés alá vonták. Dávid a múlt héten maga jelentette be, hogy adatokat akartak róla gyűjteni, Bajnai megfigyeléséről csütörtökön a HVG írt.

A lap szerint a cég emberei a nemzetbiztonsági ellenőrzéseknél megszokott alapossággal vizsgálták meg az érintetteket: környezettanulmányt végeztek a lakó- és a munkahelyükön, igyekeztek utánajárni életvitelüknek, szexuális szokásaiknak, gazdasági kapcsolataiknak, sokszor bankszámlájuknak, híváslistájuknak is - sőt, sokszor még a háztartási szemetüket is átvizsgálták. Az adónyomozókhoz hasonlóan azt sem tévesztették szem elől, hogy az illető életmódja és jövedelmi viszonyai között nincs-e feltűnő ellentmondás - írja a Népszabadság.

Az adatgyűjtési botrány a múlt héten robbant ki, miután a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozóiroda házkutatást tartott az UD Vagyonkezelő Zrt. vezetőinél. Szilvásy György, a nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter a nyomozásra hivatkozva összehívta a nemzetbiztonsági kabinet soron kívüli ülését. Szilvásy szerint a biztonsági vállalkozás internetes információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre, és megpróbáltak behatolni kormányzati szervek információs rendszerébe is.

A büntetőügy akkor dagadt politikai botránnyá, amikor az MDF elnöki posztjára pályázó Almássy Kornélról derült ki, hogy kapcsolatban állt a biztonsági céggel, legalábbis erre utalt egy Dávid Ibolya MDF elnök által pénteken nyilvánosságra hozott hangfelvétel. Almássy másnap kiszállt az elnökségért vívott harcból, de azt tagadta, hogy ellenlábasa lejáratására adott volna megbízást, a Fideszhez kötődő személyekkel együttműködve. Dávid a felvételt átadta a rendőrségnek, illetve az ügyészségnek, de nyomozás ebben az ügyben nem indult.

A hangfelvétel nyilvánossá tétele után többen is belekeveredtek az ügybe, így Csányi Sándor, az OTP vezére, és az egykori kancelláriaminiszter, Stumpf István. A hvg.hu-n nyilvánossá tett hangfelvétel lényege, hogy Tóth János, az UD Zrt. egyik tulajdonosa Csányi Sándor tanácsát kéri, hogy elfogadjon-e egy ajánlatot vagy "hülyére tettesse magát", amely alapján Dávid ellen kellene terhelő adatokat szerezni.