Hétfőn benyújtja a kormány a Robin Hood-adót

2008.09.21. 19:35

A kormány hétfőn benyújtja az Országgyűlésnek a távhő-támogatásról szóló törvényjavaslatot. A javaslat szerint minden távfűtött lakásban élő ember kérhet támogatást ahhoz, hogy a távhő a lakásában mérhető és szabályozható legyen és ebbe támogatással, akár önerő nélkül is belevághat.

Hétfőn a kormány benyújtja az Országgyűlésnek a távhő-támogatásról szóló törvényjavaslatot, mely három elemet tartalmaz: a távhő-kompenzáció rendszerét, energiatakarékossághoz támogatási lehetőségeket, valamint az energiaszolgáltatók megadóztatását, értesült kormányzati forrásból az MTI. Az indítvány szerint a Robin Hood-adót fix ideig, 2010 decemberéig kellene fizetnie ezeknek a cégeknek.

A törvényjavaslat szerint bárki kérhet támogatást ahhoz, hogy a távhő a lakásában mérhető és szabályozható legyen és önkormányzati, illetve állami támogatással ebbe akár már önerő nélkül is belevághat.

A törvény jövő év január 1-jétől lépne hatályba, a távhő-támogatás idei kérdéseit a kormány rendeletben szabályozza, amelyről a szerdai ülésen tárgyalnak.

A törvényjavaslat szerint mindenki kapni fog távhő-támogatást , aki távfűtött lakásban él. Ott, ahol az öregségi nyugdíj minimum 3,5-szeresénél több a jövedelem - ez a legmagasabb kategória azok körében, akik eddig nem kaptak kompenzációt - fix összegű lesz a támogatás, lakásonként 1.150 forint. Az ez alatt lévő négy kategóriában - amelyeket szintén az öregségi nyugdíj minimumhoz viszonyítanak - fogyasztástól függ majd a támogatás mértéke, gigajoulonként 2.184 forint.

Kormányzati információk szerint egy átlagos áremelés esetén - amely Budapesten 8,8 százalékos - egy 50 négyzetméteres átlagos panellakásnál a két legalacsonyabb jövedelmi kategóriában öt, illetve két százalékkal csökken a távhő ára a jelenlegihez képest. A legfelső kategóriában így várhatóan átlagosan 3 százalék lesz az áremelkedés. Az áremelés mértéke a különböző szolgáltatóknál eltérő lehet, hiszen ennek mértéke a cégen és az önkormányzaton múlik.

Számítások szerint így idén 3,3 milliárd forintot költ a kormány távhő-támogatásra, ebből 1,2  milliárdot kapnak azok, akinek eddig nem járt támogatás és 2,1 milliárdot osztanak szét a négy másik jövedelmi kategóriában azoknak akik eddig is kaptak kompenzációt.

Gyurcsány Ferenc kormányfő a Tv2 Tények című műsorában azt mondta, hogy a támogatás nyomán az alsó két jövedelmi kategóriába tartozóknak már október 15-től pár százalékkal csökkenhet a távfűtési díja. A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter ugyanakkor úgy vélte, hogy a szolgáltatók a rájuk kivetett adót majd a lakosságra fogják terhelni, ami például a magasabb villanyszámlában jelentkezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK