Szaporábbak vagyunk, mint tavaly

Vágólapra másolva!
Mérséklődött a magyar társadalom fogyásának üteme. Egyrészt több csecsemő született, mint korábban, másrészt csökkent a halálozások száma. A statisztikát befolyásolja a bevándorlás is - derül ki a KSH jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Csökkent a magyar társadalom fogyásának üteme, az arány 2007 első hét hónapjában 4 ezrelék volt, ami 3,2-re mérséklődött - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Míg a tavalyi év első hét hónapjában 23 420-al haladta meg a halálozások száma a születésekét, idén, ugyanebben az időszakban ez a szám 4634-gyel csökkent. A KSH szerint az ország lakossága a természetes fogyásnál kisebb mértékben, mintegy 10 ezerrel csökkent a nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege miatt.

Az országban 57 221 gyermek született 2008 januárja és júliusa között, ami 2,9 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma ugyanakkor csökkent. A népesség becsült száma 2008 július végén 10 millió 35 ezer volt.

A születések száma az év első hét hónapjában egyenetlenül alakult, márciusban és májusban kevesebb, a többi öt hónapban viszont több gyermek született, mint egy évvel korábban. 2008 első hét hónapjában a születésszám 2,9 százalékkal emelkedett, ez az egy évvel korábbihoz viszonyítva közel 1600-zal több újszülöttet jelent. Júniusban és júliusban a születések száma 4,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

A KSH adatai szerint a házasságkötések száma azonban továbbra is csökken, csak májusban kötöttek több házasságot, mint egy évvel korábban. Júniusban és júliusban viszont csaknem 15 százalékkal kevesebb volt a házasságkötések száma, mint egy évvel korábban. 2008 január-júliusban összességében 21 511 házasságot kötöttek, 1027-tel, azaz 4,6 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

Ebben az időszakban ezer lakosra 9,8 élveszületés és 13 halálozás jutott, az előbbi 0,3 ezrelékponttal magasabb, az utóbbi 0,5 ezrelékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. 2008 első hét hónapjában ezer élveszületésre 5,7 csecsemőhalálozás jutott, ez 0,1 ezrelékponttal magasabb, mint az egy évvel korábbi érték - közölte a KSH.