Nem engedte a parlament elé Gyurcsány irományát az MSZP

Vágólapra másolva!
Nem szavaz a parlament Gyurcsány Ferenc Megegyezés című irományáról - derült ki hétfőn. Az alkotmányügyi bizottság szerint a Fidesz erre vonatkozó javaslata nincs olyan állapotban, hogy dönteni lehessen róla.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés nem veszi napirendre a miniszterelnök által korábban nyilvánosságra hozott Megegyezés című irományáról szóló szavazást, amit a Fidesz javasolt - közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság hétfői, rendkívüli ülése után. Mint mondta, az alkotmányügyi bizottság véleménye szerint a fideszes javaslat nincs abban az állapotban, hogy a parlament dönteni tudjon róla.

Az alkotmányügyi bizottság hétfőn az MSZP-s Wiener György indítványára vette le a napirendről a javaslatot - mondta hétfőn a Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor, aki szintén tagja a bizottságnak. Szerinte ez azt jelzi, hogy Gyurcsány Ferenc nem meri megengedni, hogy a parlament elé kerüljön a kisebbségi kormány programja.

Wiener György felvetette, hogy a szavazást szorgalmazó előterjesztéssel kapcsolatban alkotmányossági aggályok merültek fel - mondta az ülés után Csiha Judit, az alkotmányügyi bizottság elnöke. Hozzátette, a bizottság egy hét múlva újra megvizsgálja az ügyet. Wiener György az [origo]-nak azt mondta, hogy az érvényes jogszabályok alapján több szempontból is kifogásolható a fideszes indítvány, ezért javasolta, hogy hétfőn ne tárgyalják. "Nem világos például, hogy kormányprogramnak tekintik-e a Megegyezést, mert ez az alkotmány szerint nem lehetséges, így nem lehet róla szavazni" - mondta Wiener, hozzátéve, hogy a bizottság még tárgyalni fogja az indítványt.

A 29 fős alkotmányügyi bizottságban egyszavazatnyi többségben van az MSZP a Fidesszel, a KDNP-vel és az SZDSZ-szel szemben. A mostani szavazáskor a 15 MSZP-s tag igennel szavazott arra, hogy a Megegyezés lekerüljön a napirendről, a 13 fideszes és KDNP-s tag nemmel szavazott, a testület SZDSZ-es alelnöke, Hankó Faragó Miklós pedig nem volt jelen.

Az SZDSZ sem akar róla szavazni

Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő a döntés után bejelentette, hogy az SZDSZ - bár nem támogatja a Megegyezés című cselekvési programot - nem akarja a parlament elé vinni a Fidesz ehhez kapcsolódó szavazási javaslatát. Horn tagadta, hogy múlt csütörtöki találkozójukon Fodor Gábor azt ígérte volna Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének, hogy az SZDSZ rábólint arra, hogy a Megegyezésről szavazzon a parlament. "Én is ott voltam, ez nem így történt" - állította. Kóka János frakcióvezető pedig hozzátette: az SZDSZ tartalmi javaslatokról, törvénytervezetekről szeretne vitatkozni a parlamentben, nem pedig olyan "cikkekről, közleményekről", amelyeket egyik-másik párt támogat vagy ellenez.

A Fidesz múlt hétfőn kezdeményezte, hogy az Országgyűlés a házszabálytól eltérve szavazzon az általuk benyújtott javaslatról. A csütörtöki házbizottsági ülésen az MSZP nem támogatta, hogy a parlament elé kerüljön a program, a mai döntéssel pedig az is eldőlt, hogy nem fogják sürgősséggel tárgyalni az ellenzéki indítványt.

A kormány ugyanakkor az október 6-án kezdődő hétre parlamenti vitanapot kezdeményezett a Megegyezésről, amelyet Gyurcsány Ferenc augusztus végén tett közzé.