Felmentették az ujjtöréssel vádolt rendőrt

Vágólapra másolva!
Felmentette a bíróság kedden azt a rendőrt, akit egy megbilincselt tüntető ujjának eltörésével vádoltak. A Fővárosi Ítélőtábla azért döntött így, mert nem lehetett bebizonyítani, hogy a megvádolt rendőr vagy más bántalmazta a tüntetőt 2006 őszén. Az ítélet jogerős.
Vágólapra másolva!

Jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla azt a rendőrt, akit azzal vádoltak, hogy még 2006 őszén eltörte az egyik megbilincselt tüntető ujját - közölte kedden a rendőr ügyvédje, Magyar György.

A rendőr ellen hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és súlyos testi sértés miatt emeltek vádat. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság bűnösnek találta a rendőrt, ezért lefokozták és egy év nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték, aminek a végrehajtását három évre felfüggesztették. Az ügyész és a rendőr is fellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtábla elé.

A per júniusi tárgyalásán a rendőr azt vallotta, parancsnoka törte el a megbilincselt férfi ujját. A keddi tárgyaláson meghallgatták a parancsnokot, aki tagadta, hogy ő törte volna el a férfi ujját. Rajta kívül más rendőrtanúkat is meghallgatott a bíróság, majd arra jutott, hogy felmenti a vád alól a rendőrt, mivel kétséget kizáróan nem bizonyosodott be, hogy tényleg ő törte volna el a sértett ujját - mondta el az ügyvéd.

Magyar György közölte: ebben az eljárásban nem lehetett elbírálni a parancsnok büntetőjogi felelősségét. Az ügyészség később dönthet, hogy indít-e a parancsnokkal szemben büntetőeljárást. Az ügyvéd szerint az ügyészség a két ellenétes ítélet miatt újabb fellebbezést jelenthetett volna be a harmadfokon eljáró bírósághoz, de eltekintett ettől, és tudomásul vette az ítéletet, így az jogerős.