Lassan halad a fémtolvajok elleni törvény kidolgozása

Vágólapra másolva!
Nem tudni, mikorra születhet meg a színesfém-lopást megakadályozó törvény, mert a minisztériumok ülnek az fémlopást szigorúbban büntető javaslatokon - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a jogi huzavona közben egyre nagyobb veszélyt jelentenek a tolvajok, akik már minden mozdítható fémet elvisznek.
Vágólapra másolva!

Továbbra is hiába várnak az önkormányzatok a színesfém-kereskedelmet hatékonyabban szabályozó, illetve a fémlopást szigorúbban büntető törvényekre - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint ugyanakkor az illetékes minisztériumok már foglalkoznak a kérdéssel foglalkozó javaslattal, amely a Magyar Önkormányzatok Szövetségének ajánlásával készült.

A javaslat szigorítaná a színesfém-kereskedelmet, de nem tudni, mikorra születhet ennek alapján törvény. Kondorosi Ferenc, az Új rend kormánybiztosa azt mondta: a kormány a nyáron foglalkozott a színesfémekkel való visszaélések elleni jogszabályi változtatásokkal, és megbízták a pénzügyminisztert, illetve a közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert az ehhez szükséges előterjesztés kidolgozásával.

A lap szerint közben egyre újabb területeken jelent veszélyt a fémlopás, mert a tolvajok már nem csak az útjelző táblákat, a rézkábeleket, a csatornafedeleket lopják. Országszerte tűnnek el a vasúti sínek, a hídelemek, zsilipek, de sokszor ellopnak védőkorlátokat, transzformátorokat is.

A szakemberek szerint ezért nem is annyira a fém pótlása a probléma, hanem az, hogy a fémtolvajok miatt veszélyeztetik a közlekedés biztonságát, vagy az árvíz elleni védelmet. A lap példaként hozza, hogy Pünkösdkor a Somogy megyei Mesztegnyőn majdnem kisiklott az erdei kisvasút, mert a fémtolvajok megpiszkálták a váltót.