Október elején lesz az MSZP-kongresszus

Vágólapra másolva!
Október 11-ére hívta össze az MSZP-elnökség a párt rendlívüli kongresszusát. A kongresszustól várnak felhatalmazást a kormány további mukájához.
Vágólapra másolva!

Az MSZP országos elnöksége egyhangúlag úgy döntött, hogy október 11-re összehívja a párt rendkívüli kongresszusát - közölte kedd este Nyakó István, az MSZP szóvivője. A rendkívüli kongresszustól felhatalmazást várnak az egypárti szocialista kormányzás folytatásához, és megvitatják a Megegyezés című programot.

Lendvai Ildikó az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra a kérdésre, hogy mi lesz a kongresszus témája, azt mondta, most először kell számot vetni a küldöttek előtt arról, hogy koalíción kívül kormányoz az MSZP. A frakcióvezető szerint nincs szükség a miniszterelnök személyének megerősítésére. Lendvai szerint a kongresszus ahhoz adhat mandátumot, hogy az MSZP mit képviseljen az adó és a költségvetés ügyében.

A rendkívüli kongresszust a miniszterelnök javasolta szeptember 8-án, azzal, hogy a testület három lehetséges alternatíva közül válasszon: az első szerint az MSZP - egyetértve a Fidesszel - támogatja a parlament feloszlatását, és az előrehozott választások kiírását; a másik, hogy a szocialisták elfogadják Fodor Gábor SZDSZ-elnök ultimátumát, és új kormányt állítanak; a harmadik, hogy az MSZP a jelenlegi kabinetet támogatva megkísérel társadalmi és parlamenti többséget szerezni a Megegyezés programjához, amit végre is hajt.

Az MSZP elnöksége utóbb úgy döntött, hogy a liberálisokkal való tárgyalásokat követően, annak eredményeiről rendkívüli kongresszus foglaljon állást. A kongresszus időpontjaként szeptember 27. és október 11. közötti időszakot jelölték meg.