Elhárította az SZDSZ javaslatait Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Csak a költségvetési hiányt lefaragó SZDSZ-es javaslatra bólintott rá nagy vonalakban Gyurcsány Ferenc az MSZP és a szabad demokraták keddi egyeztetésén. Az SZDSZ javaslatait az MSZP pártelnöke azzal hárította el, hogy majd a konkrét törvényjavaslatoknál nézik meg, melyik ötlet milyen hatással lenne az országra.
Vágólapra másolva!

A magas szintű politikai tárgyalások után visszakerül a párbeszéd a parlamentbe, és csak a frakciók, szakpolitikusok és szakértők egyeztetése során dől majd el, hogy az MSZP elfogadja-e az SZDSZ javaslatait - derült ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyilatkozatából az SZDSZ delegációjával folytatott keddi egyeztetése után. Az MSZP elnöke a tárgyalás után semmit nem változtatott az MSZP álláspontján, és a szabad demokratás minden javaslatát azzal hárította el, hogy majd a konkrét törvényjavaslatokból derül ki, mennyire támogathatók azok a szocialisták számára.

Gyurcsány szerint a két párt a mostani találkozón megismerte egymás átfogó politikai véleményét, ami megteremtette az alapot arra, hogy mostantól konkrétumokról és a részletekről tárgyaljanak. Többször megerősítette ugyanakkor, hogy az MSZP továbbra is a kormány kezdeti elképzelései mögött áll.

"Nem pártpolitikáról tárgyalunk, hanem a fontos, az embereket érintő kérdésekről" - jelentette ki Gyurcsány, aki szerint mostantól a politikának is erről kéne szólni, "több tartalomról és kevesebb kevélykedésről". A tárgyalások a költségvetést, az adópolitikát és a szociális kérdéseket érintették, az SZDSZ mindegyik területen előállt új javaslatokkal. Az MSZP-nek a költségvetési törvény szavazásáig kell megszereznie az SZDSZ támogatását, különben nem lesz meg a parlamenti többség annak elfogadásához.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a megbeszélés után azt mondta, hogy a hitelességi kérdés még mindig fennáll a miniszterelnökkel kapcsolatban, és az SZDSZ számára nincs visszaút a Gyurcsány Ferenc vezette kormányba. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a szabad demokraták értelmes kérdésekben készek együttműködni.

Gyurcsány az egyeztetést követő sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a költségvetés szempontjából a két pártnak közös a törekvése 2006 óta: feszes, fegyelmezett költségvetést akarnak adni az országnak. Az SZDSZ a megbeszélésen arra kérte a kormányt, hogy még határozottabb lépéseket tegyen a költségvetési hiány mérséklésére, és a miniszterelnök szerint ez 2009-ben meg is lesz.

Gyurcsány szerint az MSZP már korábban is tett javaslatot arra, hogy 3 évre előre tervezett kiadásokkal biztosítsák a költségvetési keretek betartását, de ehhez most az SZDSZ hozzátett egy kiadási plafonokat tartalmazó javaslatot is. A miniszterelnök szerint nyitottan várják az erre vonatkozó konkrét törvényjavaslatot, és abban bíznak, hogy akár kétharmados többséggel is el tudják fogadni azt.

Az adócsökkentésről a miniszterelnök elmondta, hogy az SZDSZ a tárgyaláson megismételte korábbi álláspontját, és markánsabb adócsökkentést, az egykulcsos adórendszer irányába való elmozdulást sürgetett. Gyurcsány azonban hangsúlyozta, hogy az MSZP szerint az "adócsökkentésnek kéz a kézben kell járnia az egyéb társadalompolitikai és költségvetési célokkal", különben jelentős károkat is okozhat. "Az MSZP ezért továbbra is a kormány javaslata mögött áll, ami jól ismert, de ha valakinek érdemi módosító javaslata lesz, azt természetesen meg fogjuk vizsgálni" - fogalmazott.

A szociális kérdésekkel kapcsolatban Gyurcsány elmondta, hogy az SZDSZ a társadalmi igazságosságot jobban figyelembe vevő, a rászorultsági alapon, célzottabban adott támogatási rendszert sürgetett. Gyurcsány szerint az MSZP több javaslata is ezt célozza, például a távfűtési támogatásra kidolgozott rendszer, amely az energetikai szektor magáncégeinek többletbefizetéséből fedezné a rászorulók költségeinek egy részét. A nyugdíjakkal kapcsolatban azonban közölte, nem látja okát, hogy az MSZP eddigi nyugdíjpolitikájának bármelyik pillérét megváltoztassák és hozzányúljanak a 200 ezer forint feletti nyugdíjakhoz.