Ki kell adni az állami cégek vezetőinek fizetési adatait

Vágólapra másolva!
A nyilvánosságra tartozik, mennyit keresnek a Magyar Posta, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Villamos Művek Zrt., a Tiszavíz Vízierőmű Energetikai Kft., a Hitelgarancia Zrt., az Eximbank Zrt., a Kopint-Datorg Zrt. vezetői, ezért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek ki kell adnia ezeket az adatokat - döntött szerdán a bíróság. Az ügyben az index.hu munkatársa indított pert. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Ki kell adnia több állami tulajdonban, illetve részleges állami tulajdonban működő cég vezetőjének bruttó jövedelmére vonatkozó adatokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV), mivel ezek a nyilvánosságra tartoznak - döntött a bíróság szerdán. Az ügyben az index.hu munkatársa, Haász János indított pert az MNV ellen, miután nem kapott információt több állami cég vezetőjének jövedelméről.

Az MNV arra hivatkozva dobta vissza a kérést, hogy ezek személyes adatok. A bíróság elsőfokú ítélete szerint azonban a fizetések "speciális személyes adatok", amelyek a nyilvánosságot is érintik, ezért közzé kell tenni ezeket. A Fővárosi Bíróság arra kötelezte az MNV-t, hogy 15 napon belül közölje az index.hu-val a Magyar Posta, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Villamos Művek Zrt., a Tiszavíz Vízierőmű Energetikai Kft., a Hitelgarancia Zrt., az Eximbank Zrt., a Kopint-Datorg Zrt. vezetőinek fizetését, alapbérét, tiszteletdíját, prémiumaikat, más béren kívüli juttatásaikat. A felügyelőbizottságok elnökeinek fizetését is ki kell adni.

Pataki Árpád bíró szerint az érintett cégeknél lévő vagyon állami vagyonnak minősül, ezért nem mindegy, hogy ki és hogyan gazdálkodik ezzel. Schiffer András, Haász ügyvédje azt mondta, hogy ezek az adatok azért tartoznak a nyilvánosságra, mert befolyásolják az állami vagyon értékének alakulását, tehát mindenkinek joga van megismerni azt, hogy kik és milyen feltételek mellett látják el ezeknek a cégeknek az élén a feladatukat.

Míg nem kapták meg írásban az ítéletet, addig nem nyilatkoznak - közölte Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője.