Nem volt baj a könnygázzal a rendőrök szerint

Vágólapra másolva!
Jóváhagyott, a korábbiaknál magasabb hatásfokú könnygázt használt a rendőrség a szombati tüntetésen a BRFK szerint. A rendőröket feljelentette egy jogvédő szervezet, mert szerintük nem megfelelően intézkedtek a rendzavarássá fajult tüntetésen, és túl erős könnygázt vetettek be. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat szerint a gáz hatóanyaga sokaknál ájulást, véres hányást okozott.
Vágólapra másolva!

Feljelentette a Nemzeti Jogvédő Szolgálat a rendőrséget, mert szerintük a szombati tömegoszlatás jogellenes volt, sértette a vallászabadságot és a gyülekezési jogot. Szombaton a Magyar Demokratikus Charta, az Országos Cigány Önkormányzat és a 64 Vármegye Mozgalom is az utcára vonult. A 64 Vármegye Mozgalom demonstrációja este rendzavarásba torkollott, a tüntetés résztvevői a Szabadság térre vonultak, és ott összecsaptak a rendőrökkel. Az arcukat csuklyákkal elfedő tüntetők Molotov-koktélt és füstgránátot dobáltak, a rendőrség könnygázt vetett be.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője szerint a rendőrök olyan könnygázgránátokat használtak az oszlatás során, amely az eddigieknél erősebb volt, és egyeseknél rosszullétet okozott, így a résztvevők nem tudták elhagyni a helyszínt. "Több száz ember fuldokolt és hányt a rosszulléttől. A könnygáz nyilván legyen kellemetlen, ösztönözzön a helyszín elhagyására, de azt botrányosnak tartom, hogy elhúzódó panaszokat okoz" - mondta az [origo]-nak. Szerinte a rendőrségnek kötelessége lenne pontos tájékoztatást adni utólag arról, milyen következményekre számíthat az, aki belélegezte a könnygázt és mit kell tennie.

A rendőrség a könnygázzal kapcsolatban rövid közleményt adott ki. E szerint a rendőrségnél rendszeresített kényszerítő eszközök között van a szombaton használt könnygáz. A gránát 40 mm-es Skat Shell CS típusú, valamint CS hatóanyaggal szerelt univerzális könnygázgránát (UKG-200) volt. "A feladatot végrehajtó állomány az eszközöket a használati utasításnak megfelelően alkalmazta. Mind a két könnygázgránát rendszerbe vételi javaslatát 2007. szeptember 14-én hagyta jóvá az igazságügyi és rendészeti miniszter" - olvasható a közleményben. "Az alkalmazott könnygáz nem erősebb, mint a korábban használt, hanem a hatásfoka magasabb, tehát hatékonyabb" - írta a BRFK sajtóosztálya az [origo]-nak.

Gaudi-Nagy Tamás azt is kifogásolja, hogy a rendőrség a bejelentett békés tüntetés egészét egy békétlen kisebbség miatt oszlatta fel. "A rendőrség meg sem kísérelte a szűkebb békétlen csoport elkülönítését, minden átmenet és hallható felszólítás nélkül kezdték meg a tömeg oszlatását, a könnygázgránátokat pedig a menekülési útvonal irányába célozták" - mondta a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője. A rendőrség nem kívánta kommentálni ezt a vádat, az [origo]-nak csak annyit írt: a tervezett biztonsági intézkedéseket a tüntetések bejelentőivel mindig előre közlik.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a rendőrség jogszerűen oszlatta fel a Szabadság téri demonstrációt, mert az elvesztette békés jellegét. Az ombudsman szerint azonban a rendőrség nem tett meg mindent, hogy megakadályozza a tüntetők és az ellentüntetők csoportjának keveredését. Így nem zárható ki, hogy a rendőrség a tömegkezeléssel nem tett maradéktalanul eleget kötelezettségének.

Az ombudsman véleményével kapcsolatban a BRFK azt közölte: értetlenül állnak a vád előtt, mert mindent megtettek azért, hogy "az egyes demonstrációk résztvevői térben és időben elkülönülten éhessenek gyülekezési jogukkal". A BRFK szerint a tüntetők és az ellentüntetők nem keveredtek egymással a szombati tüntetések során.

A szombat esti rendzavarás során tizenöt embert állított elő a rendőrség garázdaság, hivatalos személy elleni erőszak, tiltott önkényuralmi jelkép viselése, közbiztonságra veszélyes eszközökkel kapcsolatos szabálysértés, valamint jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt. Az előállítottakat vasárnap elengedték. Az utcai összecsapásokban öt rendőr sérült meg könnyebben.