Tóth szerint elsősorban nem politikai ügy az adatgyűjtés

Vágólapra másolva!
Az adatgyűjtő cégcsoport elsősorban nem politikusokról gyűjtött információt, hanem gazdasági adatok megszerzésén dolgozott - mondta szerda reggel a Nap-kelte című műsorban Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke. Szilvásy György titokminiszter kedden polipszerűen működő hálózatként jellemezte az adatgyűjtőket.
Vágólapra másolva!

Elsősorban nem politikusokra dolgozott az árnyék-titkosszolgálat - erről beszélt Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szerdán. "Ez az árnyék-titkosszolgálat elsősorban nem politikusokra dolgozott: gazdasági érdekeket akart megszerezni, de segített politikusoknak is. (...) Melléktermékként a politikusok aktivizálódtak, és azt mondták, hogy ha már működik egy ilyen jó hálózat, akkor néhány információt adjanak nekik is" - mondta Tóth Károly.

Szerinte nem érdemes a kérdést politikai üggyé leszűkíteni, mert a folyamat egésze nem politikusokról szól. A cégcsoport fő feladata nem politikusok megfigyelése és politikusok megrendeléseinek teljesítése volt - közölte a szocialista politikus. Szerinte a biztonsági cégcsoport gazdasági érdekekből próbált meg a kormány gerinchálózatából, a Nemzetbiztonsági Hivataltól és az APEH-tól is információkat gyűjteni, és a nagyobb önkormányzatok egyharmadával is aktív kapcsolata van.

A képviselő szerint a dolog legveszélyesebb része, hogy egy magáncég képes volt kiépíteni ilyen, polipszerű hálózatot, de a magyar titkosszolgálatok időben léptek, és nagyon gyorsan felderítették az egész hálózatot.

Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a parlament nemzetbiztonsági bizottságának keddi zárt ülése után azt mondta, hogy a Fidesz korábbi két minisztere, Kövér László és Demeter Ervin rendszeres kapcsolatban állt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) által feltárt "árnyék-titkosszolgálattal", és információszerzési feladatokat is adott a cégnek. Tóth ezzel kapcsolatban a riporter kérdésére válaszolva azt mondta: Demeter Ervin nem működtette ezt a hálózatot, csak "örömmel" fogadott el információt.

A titokminiszter kedden polipszerűen működő hálózatként jellemezte az adatgyűjtőket, akik szerinte képesek voltak beépülni különböző szervezetekbe, ahonnan magán-, üzleti és állami titkokat tudtak megszerezni. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke erre reagálva kijelentette: a Kövér Lászlót és Demeter Ervint ért vádak miatt perelni kell.

A Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója szeptember 10-én tett feljelentést a rendőrségen számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más cselekmények gyanúja miatt. Az NBH szerint a cég megpróbált behatolni a kormányzati szervek információs rendszerébe. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ezután tartott házkutatást az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél.

Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban kijelentette: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. Ügyvédje szerint kártérítési pereket fontolgat.

A fideszes Demeter Ervin szerint a titkosszolgálati miniszter az adatgyűjtési ügyben kreált "szappanoperával" a Fideszt akarja célkeresztbe állítani. Ugyanakkor elismerte, hogy körülbelül három-négy hónaponként telefonon és személyesen is beszél a korábban az NBH főigazgató-helyettesként dolgozó Horváth Józseffel, az UD Zrt. vezetőjével.