NBH-s lehallgatásokat mutatott be a Fidesz

Vágólapra másolva!
Hivatallal való visszaélés miatt az ügyészséghez fordul a Fidesz, mivel a párt szerint indok nélkül hallgattak le ellenzéki politikusokat - jelentette be csütörkön Répássy Róbert. A Fidesz nyilvánosságra hozott több olyan, ellenzéki politikusok és az adatgyűjtési botrányba keveredett UD Zrt. munkatársai között zajló telefonbeszélgetést, amelyeket állítólag az NBH rögzített. A Fidesz szerint ezekből nem derül ki semmi, az MSZP szerint viszont a felvételek igazolják a Fidesz és UD Zrt. kapcsolatát.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozott a Fidesz csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján több olyan hangfelvételt, amelyeket a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) rögzített Kövér László, Demeter Ervin fideszes politikusok és Horváth József, az adatgyűjtési ügybe keveredett UD Zrt. vezetője között folytatott telefonbeszélgetésről.

A beszélgetéseken a két politikus és az adatgyűjtési botrányba keveredett cég vezetője ismerősként beszélnek egymással, ami nem meglepő, hiszen Horváth épp akkor volt az NBH egyik vezető beosztású munkatársa, amikor Kövér, majd Demeter a titkosszolgálatokat felügyelte miniszterként.

Feljelenti a Fidesz Szilvásyt

A hét beszélgetés közül az egyikben Demeter arra kéri Horváthot, nézzen utána annak, hogy Laborc Sándor, az NBH vezetője - akinek a kinevezését azért ellenezte a Fidesz, mert Moszkvában tanult - milyen gyakran jár Oroszországba. Az UD Zrt. vezetője visszakérdez, hogy melyik időszakra kíváncsi Demeter, aki közli, arra, amikortól helyzetbe került Laborc. A következő beszélgetésen Horváth azt közli Demeterrel - Laborcra utalva, de az NBH-vezér nevének kimondása nélkül - hogy, nem tartja senkivel a kapcsolatot. A beszélgetés végén abban maradnak, személyesen is találkoznak.

Egy másik telefonbeszélgetés során Demeter arról a kormányhatározatról érdeklődik, amely azt sorolja fel, milyen intézményeket véd az NBH. A határozat titkosítását Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter április végén oldotta fel, a Fidesz ugyanis azt állította: a kormány azért akarja nemzetbiztonsági ellenőrzés alá vonni az önkormányzatokat, hogy politikusokat zsarolhasson meg. Demeter ennek kapcsán arra volt kíváncsi, hogy az Orbán-kormány idején a titkosszolgálatok mekkora jelentőséget tulajdonítottak az önkormányzatoknak. Ennek kapcsán a korábban az NBH-nál dolgozó Horváth megjegyzi: az önkormányzatok sosem jelentettek kiemelt elhárítási prioritást.

Itt meghallgathatja a nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetéseket (körülbelül 20 perc).

A beszélgetések lejátszása után Répássy Robert fideszes képviselő bejelentette: nyilvánvaló, hogy Szilvásy György politikai célra használta fel a titkosszolgálatokat. Szerinte ezt bizonyítja, hogy az NBH ellenzéki képviselőket is lehallgatott, miközben azok a beszélgetések alapján nem követtek el bűncselekményt. Répássy szerint mivel a beszélgetéseket nem fogják bűntető eljáráshoz felhasználni - Répássy szerint ezt maga Szilvásy állította -, így azokat nem is lehetett volna megőrizni.

A politikus közölte: az ügyben hatalommal való visszaélés miatt a legfőbb ügyészséghez fordulnak, Szilvásyt pedig lemondásra szólítják fel. A két ellenzéki politikus magánvádas indítványban tesz feljelentést Szilvásy ellen. Répássy hozzátette: abban semmi kivetnivaló nincsen, ha egy ellenzéki politikus egy biztonsági cég vezetőjénél érdeklődik egy kormányhatározatról. Laborc kapcsán pedig megjegyezte: a Fidesz a nyilvánosság előtt is többször jelezte, hogy aggályosnak tartják az NBH vezetőjének orosz kapcsolatait.

MSZP: jelentett az UD Zrt a Fidesznek

Répássy mindezt azt követően jelentette be, hogy Tóth Károly MSZP-s képviselő sajtótájékoztatón közölte: az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista tagjai megkapták Szilvásy bizonyítékait az adatgyűjtési ügyben. A képviselők csütörtökön rövid megbeszélést tartottak a miniszterrel, amely után Szilvásy közölte, Tóth Károly alelnök kérésére átadta a hanganyagot és annak írásos változatát, amelyek "az elmúlt napok állításait bizonyítják".

Tóth szerint a Szilvásytól kapott felvételek bizonyítják, hogy Demeter Ervin és Kövér László, az Orbán-kormány titokminiszterei "célirányos igényeket, feladatokat fogalmaztak meg" az UD Zrt. körül működött "árnyék-titkosszolgálatnak". Példaként említette, hogy a telefonbeszélgetések - amelyeket az jogszerűen rögzített a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) - egy részét a jelentem szóval kezdték a gyanúsítottak.

A szocialista képviselő többször is hangsúlyozta, hogy a fideszes politikusok nem gyanúsíthatók bűncselekmények elkövetésével, de azt állítja, olyan eszközökhöz nyúltak, amelyek egy demokráciában megengedhetetlenek. A megrendelések ugyanis a képviselő szerint olyan területekre is kiterjedtek, amelyek államtitkot képeznek. A volt titokminiszternek tudnia kellett, hogy titkos információkról van szó, illetve azt, hogy azokat milyen eszközökkel lehet megszerezni.

Alább megnézheti, ki, hogyan reagált Szilvásy bizonyítékaira:

Több mint száz felvétel van

Szilvásy hétfőn jelentette be, hogy az adatgyüjtési ügyben az NBH "egy polipszerűen működő, árnyék- titkosszolgálatot" leplezett le. Ez a szervezet a miniszter szerint tiltott adatgyűjtést végzett, főként saját gazdasági céljai érdekében, de kapcsolatban állt ellenzéki politikusokkal is, akiktől "kvázi politikai jellegű feladatokat kapott".

Szilvásy szerint az UD Zrt. vezetőinek lehallgatása során készült hangfelvételek közül több mint százat csatoltak az ügyben tett feljelentésükhöz, ebből az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai "durván harminc körüli" felvételt kaptak meg, amiből ötöt hozott nyilvánosságra és tett meghallgathatóvá a honlapján a Fidesz - mondta a tárca nélküli miniszter csütörtök este a Klubrádióban. A miniszter szerint a Fidesz honlapján közreadott hét hangfelvétel valójában öt, mert egyet három részre vágtak.

Rágalmazás és államtitoksértés miatt tett feljelentést az UD Zrt.

Három feljelentést tett csütörtökön az UD Zrt. rágalmazás és államtitoksértés miatt. A múlt hét szombati Népszabadságban tett ténymegállapításai miatt feljelentették Debreczeni József publicistát, politológust, aki Futó Barnabás, a cég jogi képviselője szerint aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt és jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazást követett el.

A másik két feljelentést ismeretlen tettesek ellen, államtitoksértés miatt tették. Az egyiket a szeptember 16-i Népszabadságban megjelent cikkel kapcsolatban, amelyben az áll, hogy az UD Zrt. kémszoftvert telepített a Nemzetbiztonsági Hivatal hálózatára (NBH). Futó szerint aki ezt állítja, az csak az NBH-tól kaphatta az információt, ami pedig államtitoknak minősülő adat. A másik esetben a csütörtöki Heti Világgazdaságban megjelent cikk miatt tettek feljelentést, amelyben az UD Zrt. és különböző fideszes személyek között zajlott több mint 200 telefonhívásról volt szó. Ha valóban megkapták ezt az adatot - ami vagy igaz, vagy nem - akkor szintén az NBH-tól kaphatták meg, ami szintén államtitoksértés - mondta Futó.

Az ügyvéd ezen kívül levélben kereste meg a Magyar Televíziót, a TV2-t és az RTL Klubot, hogy adják ki azokat a műsorrészleteket, amelyek szeptember 10. óta az UD Zrt.-vel kapcsolatban kerültek adásba. Futó szerint ezekben olyan kijelentések hangzottak el, amelyek megvalósítják a rágalmazás bűncselekményét.

Megérkezett Csányi panasza

Megérkezett a Fővárosi Főügyészségre Csányi Sándor panasza az UD Zrt.-nél tartott házkutatással kapcsolatban. Az OTP-elnök a magánérdekeltségébe tartozó BONITÁS-cégcsoport tulajdonában lévő szerverek lefoglalása miatt emelt panaszt, amelyeket az UD Zrt. üzemeltetőként tárolt és a rendőrség a házkutatás során lefoglalt. Az ügyészég 15 napon belül dönt az ügyben. Csányi szerint jogtalan és törvénysértő a szerverek lefoglalása.