Hankó Faragó is ringbe száll az SZDSZ ot-elnökségért

Vágólapra másolva!
Ismét fodoristák és kókisták küzdelme várható az SZDSZ országos tanácsának elnökválasztásán, miután Hankó Faragó Miklós bejelentette, indulni kíván a posztért. A képviselő korábban Kóka Jánost támogatta a a párt elnökválasztásán, míg ellenfele, Szent-Iványi István EP-képviselő Fodor Gábor mellé állt. Hankó Faragó szerint változtatni kell azon, hogy a pártvezetés és a frakció nem ugyanazt a filmet nézi.
Vágólapra másolva!

Hankó Faragó Miklós országgyűlési képviselő is jelölteti magát az SZDSZ belső parlamentjének is nevezett országos tanács (ot) elnöki posztjára - mondta a politikus az MTI-nek adott interjújában. Szent-Iványi Istvány európai parlamenti képviselő szerdán jelentette be, hogy megpályázza az ot elnöki posztját.

Hankó faragó szerint koalíció felbomlása miatt aktualizálni kell az SZDSZ politikai stratégiát, amely még a ciklus elején készült, ez pedig az ot nélkül elképzelhetetlen. Erre szerint azért van szükség, mert a párt helyi vezetőitől, tagjaitól az elmúlt időszakban "erőteljes jelzések érkeztek". Sokan úgy vélik, hogy az SZDSZ-nek nincs igazi stratégiája, nem látják, hogy mit szeretne tenni az új vezetés, márpedig a tagok aktívan részt akarnak venni a liberális politika kidolgozásában.

"Most viszont olyan érzésem van, mintha más filmet nézne az ügyvivői testület (üt), és mást a frakció. Nekem viszont az a célom, hogy végre egy filmet nézzünk, és ne egymás mellett beszéljünk el, hanem mindenki végezze a maga feladatát" - fogalmazott a képviselő. Szerinte sokan joggal nehezményezték, hogy az elmúlt hetekben olyan döntésekre került sor, amelyek nem a frakció és az országos tanács véleményének meghallgatásával születtek. "Szerintem az egység záloga, hogy a közös döntések mögé az összes vezető testület és a párt tagjainak többsége fel tudjon sorakozni, én ezért szeretnék tenni" - mondta.

Riválisával, Szent-Iványi Istvánnal kapcsolatban Hankó Faragó azt mondta: régóta ismeri, és kitűnő politikusnak tartja, de úgy véli, korrigálni kell az üt eddigi politikáját, amit Szent-Iványi is támogatott. Szerint az ot elnökének hétfőtől hétfőig, teljes erejével és munkabírásával kell tudnia részt venni a hazai politikai életben. Arra a kérdésre, hogy milyen korrekcióra van szükség, úgy fogalmazott: az üt inkább az operatív politizálásért felel, az ot pedig programot ad, stratégiát hirdet és beszámoltatja az üt-t.

Az MTI-nek kérdésére, hogy Hankó Faragó indulás Szent-Iványi ellenében nem kaphat-e olyan felhangot, hogy fodoristák és kókisták küzdenek egymás ellen, azt válaszolta: mint mindenki, az elnökválasztáson ő is szavazott az egyik jelöltre, de ettől még autonóm politikusnak tartja magát. Hankó Faragó a kampány során Kóka Jánost támogatta, mert szerinte az ő programja kínált megfelelő válaszokat az SZDSZ számára. Azóta azonban - mondta - számtalan ügyben tudott együtt dolgozni a Fodor Gábort támogatókkal.

Hankó Faragó szerint a választókat nem érdeklik a személyi viták, ráadásul a tisztújítás lezárultával ezeken szerencsére már túl is jutottak az SZDSZ, hiszen Kóka János frakcióvezető és Fodor Gábor elnök együtt képviseli a pártot. Úgy vélte, most egységre van szükség, hogy az ország és a gazdaság problémáira tudjanak koncentrálni, és arra, hogy újra bejuttassák a parlamentbe a pártot.