Aláírásra vár a poros szmogrendelet

Vágólapra másolva!
Hamarosan aláírják azt a miniszteri rendeletet, amely a szálló porra ír elő tájékoztatási és riasztási küszöbértéket. Amelyik városnak van szmogriadóterve, annak ezt módosítania kell és ki kell egészítenie a megfelelő küszöbértékekkel. Erre viszont nem lehet határidőt előírni az önkormányzatoknak.
Vágólapra másolva!

Aláírásra vár a környezetvédelmi miniszteri rendelet módosítása, amely a szálló porra ír elő tájékoztatási és riasztási küszöbértéket. Ennek értelmében ha a levegőben lévő szálló por mennyisége két napon át meghaladja a 75 mikrogrammot köbméterenként, akkor tájékoztatási, ha a 100-at, akkor riasztási kötelezettségük lesz az önkormányzatoknak.

A szálló por koncentrációját mérik, van is egészségügyi határértéke, de a jelenlegi rendelet szerint a kén-dioxid és a szálló por együttes magas koncentrációja esetén lehet csak szmogriadót elrendelni. A kén-dioxid szintje azonban évek óta alacsony, így egy ilyen riadóztatásra gyakorlatilag semmi esély.

Bibók Zsuzsanna a tárca levegő-, zaj- és közlekedési osztályának főosztályvezető-helyettese elmondta: amennyiben a levegőben a szálló por koncentrációja a határértékeket meghaladja, azonnali tájékoztatni kell a lakosságot, és amennyiben az adott településnek van szmogriadóterve, az abban foglalt intézkedéseket kell meglépni. Azoknak a városoknak, településeknek, amelyek rendelkeznek szmogriadótervvel, az új küszöbértéknek megfelelően módosítaniuk kell azt. A szmogriadótervek módosítására azonban nincs határidő, mert miniszteri rendeletben határidős kötelezettség az önkormányzatoknak nem adható.

Azokon a területeken, ahol nincs olyan intézkedés, amellyel csökkenthető lenne a szennyezettség - például mert a szálló por forrása a lakossági fűtés, amelynek korlátozása a hideg téli időben kötelezően nem rendelhető el - a széles körű tájékoztatás, a kockázatokra való figyelemfelhívás a kötelezettség - közölte a főosztályvezető-helyettes.

Tavaly decemberben és idén januárban is számos alkalommal volt magas a szálló por koncentrációja, egyszer sem rendeltek el szmogriadót. Magyarország szállópor-szennyezettsége, hasonlóan más országokéhoz, elsősorban a közlekedésből és a lakossági fűtésből származik. Szmogriadó idején az autókat kitiltják az érintett körzetből (például a belvárosból), illetve felhívják az emberek figyelmét az egészségügyi kockázatokra, és azt ajánlják, hogy minél kevesebbet tartózkodjon mindenki a szabad levegőn.