Vágólapra másolva!
Több panasz érkezett az ügyészséghez az UD Zrt. elleni nyomozás miatt - mondta az [origo]-nak az Fővárosi Főügyészség szóvivője. Az adatgyűjtési ügyben azonban - szemben a Népszabadság állításával - tovább folyik a nyomozás - mondta a szóvivő.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Főügyészség szerint nem igaz, hogy felfüggesztették volna a nyomozást az adatgyűjtési ügyben - mondta az [origo]-nak a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Borbély Zoltán. Korábban a Népszabadság azt írta, a nyomozást leállították.

A lap szerint a nyomozás felfüggesztésének oka, hogy az ügyészségnek aggályai vannak azokkal a lehallgatási anyagokkal kapcsolatban, amelyeket a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) mellékelt az UD Vagyonvédelmi Zrt. elleni feljelentéshez. A hangfelvételek csak olyan bűncselekménynek a bizonyítására használhatók fel, amelyeknek a gyanújára hivatkozva a lehallgatásra engedélyt kérték. A lap szerint azonban ez nem minden esetben vágott egybe az adatgyűjtési ügy főszereplőjévé vált UD Zrt. elleni feljelentés esetébenl.

Borbély szerint csak akkor merülne fel a nyomozás felfüggesztése, ha a gyanísított külföldön lenne, vagy például a betegsége miatt nem vehetne részt az eljárásban. A szóvivő szerint mindössze arról van szó, hogy a nyomozati cselekménnyel kapcsolatban panaszok érkeztek az ügyészséghez, a nyomozás azonban ennek ellenére folyik tovább. Borbély a panaszokat nem részletezte, annyit közölt: azokat a törvényben megszabott 15 napos határidőn belül kivizsgálják.

A Fővárosi Főügyészség felügyeletet gyakorol a nyomozás felett, az ügyben a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) nyomoz. Az NNI-nél az [origo]-nak nem nyilatkoztak, mindössze annyit közöltek, hogy a szeptember 11-én kiadott közleményükhöz képest nem akarnak mondani semmit. Ebben azt állt, hogy NBH feljelentése alapján az NNI házkutatást tartott az UD Zrt. vezetőinél.

"Jó tudni, hogy azért a hivatalos mederben is folyik az ügy, nem csak a médiában, vagyis a független ügyészi szervezet végzi a dolgát" - mondta az [origo]-nak a Horváth József, az UD Zrt. vezetője. Mint mondta, reggel a híradásokból értesült arról, hogy a nyomozást felfüggesztették, de nem lepte meg, amikor kiderült, hogy egyelőre csak az ügyben érkezett panaszokat vizsgálják. "Túl nagy követ dobtak el ahhoz, hogy ezt az egészet ilyen egyszerűen meg lehetne állítani" - tette hozzá az egykori NBH-s vezető.

A Fidesz csütörtökön nyilvánosságra hozott több olyan hangfelvételt, amelyet az NBH rögzített a Kövér László és Demeter Ervin fideszes politikusok, valamint Horváth József, az adatgyűjtési ügybe keveredett UD Zrt. vezetője között telefonon zajlott. Az ügyben lehallgatott több mint száz telefonbeszélgetés közül 30-at adott át csütörtökön Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának. Ezek közül hetet hozott nyilvánosságra a Fidesz.

Az egyik beszélgetésben Demeter arra kéri Horváthot, nézzen utána, hogy Laborc Sándor, az NBH vezetője milyen gyakran jár Moszkvába. A Fidesz szerint a felvételek nem bizonyítanak semmit, azokból mindössze annyi derül ki, hogy a titkosszolgálatok engedély nélkül hallgattak le ellenzéki politikusokat. A Fidesz ezért lemondásra szólította fel Szilvásy György titkosszolgálati minisztert és azt ígérte, a legfőbb ügyészséghez fordul az ügyben.

Az MSZP viszont többek között ezekre a felvételekre hivatkozva állította azt, hogy Demeter és Kövér "célirányos igényeket, feladatokat" adtak az UD Zrt. körül működő "árnyék-titkosszolgálatnak". Szilvásy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt kedden úgy fogalmazott, hogy az NBH több hónapig tartó nyomozás után feltárt "egy polipszerűen működő, árnyék- titkosszolgálatot", amelynek egyik eleme volt az UD Zrt. is.

Az UD Zrt-nél tartott házkutatás azt követően dagadt politikai botránnyá, miután kiderült, hogy az MDF elnöki posztjára pályázó Almássy Kornél kapcsolatban állt a biztonsági céggel, legalábbis erre utalt egy Dávid Ibolya MDF-elnök által nyilvánosságra hozott hangfelvétel. A politikus a felvételt átadta a rendőrségnek, illetve az ügyészségnek. Almássy kiszállt az elnökségért vívott harcból, de azt tagadta, hogy ellenlábasa lejáratására adott volna megbízást, méghozzá a Fideszhez kötődő személyekkel együttműködve.

A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után több embert összefüggésbe hoztak az üggyel, így Csányi Sándort, az OTP vezetőjét, és az egykori kancelláriaminisztert, Stumpf Istvánt.