Szent-Iványi lett az SZDSZ ot új elnöke

Vágólapra másolva!
Hankó Faragó Miklós ellenében Szent-Iványi István választották meg szombaton az SZDSZ Országos Tanácsának (ot) új elnökének. Szent-Iványi helye ezzel felszabadult az SZDSZ ügyvivői testületében, helyére a párt Új Generáció nevű ifjúsági szervezetének elnöke kerül. Az ot ülésén elfogadtak egy határozatot, amely szerint az SZDSZ nem kíván újból koalíciót kötni az MSZP-vel.
Vágólapra másolva!

Szent-Iványi István lett az SZDSZ Országos Tanácsának új elnöke - tudta meg a szombati tanácskozás helyszínén az MTI. Az országos tanács budapesti ülésén a még nem hivatalos eredmény szerint Szent-Iványi Istvánra 46-an szavaztak, míg a másik jelölt, Hankó Faragó Miklós 45 voksot kapott. Az eddigi elnök Gulyás József volt, aki nem indult a posztért.

Fodor Gábor pártelnök tapasztalt és elismert politikusnak nevezte megválasztása után Szent-Iványit. Az európai parlamenti választás közeledtével így olyan politikus vezeti az országos tanácsot, aki az Európai Parlamentben is letette névjegyét - mondta Fodor.

Szent-Iványi István a megválasztása után nem maradhat az SZDSZ ügyvivői testületének tagja. Az ő helyét Léderer András, a párt Új Generáció nevű ifjúsági szervezetének elnöke foglalja el az üt-ben. Léderer András azt mondta: vannak témák, amelyeket az Új Generáció vitt be a köztudatba, és szerinte a szervezet érte el, hogy azok a párt hivatalos álláspontjaivá váljanak. Léderer azt reméli: ezeket hatékonyabban tudják képviselni a jövőben.

Arra az újságírói felvetésre, hogy több SZDSZ-es is bírálta a Fodor Gábor által vezetett párt politikáját - például a szakértői kormány felvetését - Léderer András azt válaszolta: a szabad demokratáknak van egy világos, eldöntött stratégiája, van megválasztott ügyvivői testülete és elnöke, és a párt belső fórumain eddig is megvolt a lehetőség a politikai vitára. Azt mondta: ő nem fogja kezdeményezni az SZDSZ eddigi stratégiájának felülvizsgálatát.

Fodor Gábor beszámolt róla: az országos tanács ülésén elfogadtak egy határozatot, amely szerint az SZDSZ azért lépett ki a koalícióból, mert a szocialisták feladták a közösen vállalt programot, az SZDSZ nem kíván újból koalíciót kötni az MSZP-vel, és nem elfogadható számukra a miniszterelnök Megegyezés című programja.

Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság szabad demokrata tagja bejelentette: hétfőn, a párt frakcióülésén kezdeményezi egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását a megfigyelési ügyben.