Hivatalossá tenné a siketek jelbeszédét az ellenzék

Vágólapra másolva!
A hallásérültek helyzetének megkönnyítését, és a siketek jelbeszédének hivatalossá tételét sürgette a Fidesz-KDNP frakciószövetség a hallássérültek világnapja alkalmából. Az MSZP üdvözölte a kezdeményezést, hozzátéve: ők is minden területen törekednek az akadálymentesítésre.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP frakciószövetség támogatja a siketek és nagyothallók szervezeteinek célját, hogy a beszélt nyelv mellett az általuk használt jelbeszéd is legyen hivatalos Magyarországon - jelentette be Soltész Miklós kereszténydemokrata országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten. A politikus a hallássérültek világnapja alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a frakciószövetség eleget tesz ennek az igénynek, legfontosabb tájékoztatóikat ilyen tolmácsolással fogják megtartani.

A jelnyelvtolmács által "szinkronizált" tájékoztatón Soltész Miklós elmondta, hogy honlapjaikat is tolmácsolással, feliratokkal teszik elérhetővé a halláskárosult több tízezer ember számára. Soltész Miklós felhívta a minisztériumokat is, hogy tegyenek eleget azoknak a Magyarország által ratifikált nemzetközi szerződéseknek, amelyek előírják a hallássérültek helyzetének megkönnyítését.

Kérdésre válaszolva a képviselő elmondta: nem tudni még pontosan, hogy mikor készül el a hallássérültek jogszabály-javaslata, de reményeik szerint fél éven belül, és az illetékes tárcák - az oktatási és a szociális minisztérium - gyorsaságától függően, további fél éven belül törvényi formát is ölthet. Eddig csak informálisan egyeztettek a többi parlamenti párttal, de célszerűbb lenne a majdani törvényjavaslatot a többi párttal közösen beterjeszteni - tette hozzá.

Vidorné Szabó Györgyi szocialista országgyűlési képviselő a javaslatre reagálva azt mondta, hogy az MSZP üdvözli az ellenzéki politikusok hozzáállását a kezdeményezéshez. Hozzátette: kormányzati erőként nagyobb felelősséggel tartoznak a fogyatékos társadalomért, és minden területen törekednek az akadálymentesítésre.

Az Országgyűlés szociális bizottságának tagja megemlítette, folyamatosak a konzultációk a siketek és nagyothallók szervezetei és a szaktárca között, és ezt a munkát folytatják a jövőben is.