Gyurcsány még akár hat évig is maradna

Vágólapra másolva!
Hétfőtől Gyurcsány Ferenc a leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnök a rendszerváltás óta. A négy éve hatalmon lévő miniszterelnök viszont azt mondta: nem is hat, hanem nyolc, vagy akár tíz évben gondolkodik.
Vágólapra másolva!

Nem hat évben, hanem nyolcban, vagy akár tízben gondolkodom - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy hétfőtől ő a leghosszabb ideje hivatalban lévő kormányfő a rendszerváltás után. Megfogalmazása szerint a legelső perctől kezdve ugyanaz fűti, az, hogy segítse egy nyugatos világ, polgári demokrácia létrejöttét Magyarországon. Mint mondta, bár a körülmények változatosak, de a politikája ugyanarról szól, ezt időnként sikerek, máskor hibák övezik.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy a politikától sok mindent, jót is, rosszat is kapott, és tanult. "Azt mindenképpen, hogy a politika hosszabb távú, mint a maratoni futás, pedig az is nagyon hosszú. Sosem a pillanattal kell foglalkozni, hanem azzal, hogy hosszú távon mi lehet tenni az ország érdekében" - mondta.

Gyurcsány négy éve, 2004. szeptember 29-én tette le első miniszterelnöki esküjét, majd két évvel ezelőtt, a 2006-os választások után ismét esküt tehetett a parlament előtt. Ezzel a rendszerváltás után ő a leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnök, megelőzte Horn Gyulát, aki 1994. július 15. és 1998. július 6. között, illetve Orbán Viktort, aki 1998. július 6. és 2002. május 26. között volt kormányfő.