Életfogytiglant kapott a taxisgyilkosság felbujtója

Vágólapra másolva!
Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a 2006-os soproni taxisgyilkosság felbujtóját és egyben egyik elkövetőjét kedden a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság. Az elkövető 21 éves féltestvére tettestársként 16 év fegyházbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Mindkét vádlottat bűnösnek találta a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság a soproni taxisgyilkosság perében. Az egyik, 27 éves férfi életfogytiglani börtönbüntetést kapott, 30 év szabadságvesztés után bocsátható feltételes szabadságra.

Tettestársát, 21 éves féltestvérét 16 év fegyházbüntetésre ítélték előre kitervelten, nyereségvágyból, közfeladatot ellátó személy ellen elkövetett emberölésért, továbbá fegyveresen elkövetett rablásért és egyéb bűncselekményekért. Mindkét vádlottat 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

A tényállás ismertetésekor elhangzott: mindkét vádlott gyakran volt pénzzavarban, így felvetődött közöttük, hogy bűncselekményekből lehetne pénzre szert tenni. Az idősebb, másodrendű vádlott -, aki korábban fegyőrként dolgozott - ellopott lakótársától, volt kollégájától egy maroklőfegyvert, majd a pisztollyal kiraboltak egy soproni játéktermet, ott 200 ezer forintot zsákmányoltak.

Ezután, 2006. február 2-án este taxiba ültek, ahol a csőre töltött pisztolyt az idősebbik elkövető átadta öccsének azzal az instrukcióval, hogy húzza meg a ravaszt, ha a taxis ellenállást tanúsít. Az elsőrendű vádlott a kocsiban hátul ült, onnan ráfogta a fegyvert a taxisra. Amikor a kocsi vezetője hátradőlt, azt ellenállásnak ítélte, és tarkón lőtte az 57 éves embert, aki azonnal meghalt.

A taxis tárcájában mindössze 16 ezer forint volt, ezt elvették, a fegyvert pedig szétszerelték és eltüntették. A rendőrségnek az elsőrendű vádlott mutatta meg a helyet, ahova a pisztoly részeit szétszórták.

A bizonyítási nehézségekről szólva Köszler Ferenc tanácsvezető bíró kiemelte: a kihallgatások során mindkét vádlott gyakorta változtatta vallomását, felcserélték szerepeiket. Leleplező volt azonban egy levél, amelyet már a letartóztatásuk után az idősebb vádlott írt öccsének. Ez a levél tartalmazta a fegyveresen elkövetett kaszinós rablás és a taxis gyilkosság esszenciáját - mondta Köszler Ferenc.

A cselekmények minősítésével összefüggésben a bíró hangoztatta: a kezdeményező, a felbujtó kapja a súlyosabb büntetést. Esetében súlyosbító körülménynek minősítette a bíróság, hogy a törvény őre volt közel öt évig az egyik büntetés-végrehajtási intézetben, ezt követően lépett a bűn útjára.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért az ítélettel kapcsolatban, a vádlottak enyhítésért fellebbeznek.