Nem kérnek Gyurcsányból a tarka magyarok

Vágólapra másolva!
Távolmaradásra szólította fel kedden Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a szombati Tarka Magyar!-felvonulásról a rendezvényt szervező egyik civil szervezet. Gyurcsány délelőtt jelentette be, hogy elmegy az erőszak és kirekesztés elleni demonstrációra.
Vágólapra másolva!

Az Amnesty International jogvédő szervezet kedden közleményben szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy maradjon távol a szombati Tarka Magyar! elnevezésű felvonulásról.

Az erőszak és kirekesztés elleni demonstrációt az erőszakmentesség világnapjára hirdette meg több tucat civil jogvédő, meleg-, roma- és zsidószervezet. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden délelőtt jelentette be, hogy állampolgárként aláírja a demonstrálók nyilatkozatát, és feleségével együtt elmegy a felvonulásra.

A felvonulás szervezői arra kérték a pártok képviselőit, hogy a nyilatkozat aláírásán túl tartózkodjanak minden, a rendezvénnyel kapcsolatos megnyilvánulástól, és tartsák tiszteletben a tüntetés civil tisztaságát - írta közleményben kedd délután a rendezvény szóvivője, Bódis Kriszta író, dokumentumfilmes.

Miután Gyurcsány ennek ellenére nyilatkozatot tett közzé a támogatásáról, a szervezők közölték, hogy minden parlamenti párt vezetője csatlakozott a kezdeményezéshez, Orbán Viktor Fidesz-elnök már alá is írta a nyilatkozatot. A Tarka Magyar! közleménye szerint az eredeti tervük az volt, hogy egyszerre hozzák nyilvánosságra az aláírásokat, és meg akarták várni, amíg mindenki aláírja. Azért kérték mind az öt parlamenti párt vezetőjének az aláírását, hogy egyik párt se sajátíthassa ki a rendezvényt.

"A miniszterelnök, illetve bármely politikus jelenléte azt eredményezheti, hogy a civil kezdeményezés politikai célkitűzésekkel mosódik össze, mely a demonstrációt alapvető céljaiban lehetetlenítené el" - írta az Amnesty International. A civil szervezet közleményében arra kérte a politikusokat, hogy inkább a mindennapi tevékenységükkel támogassák a kezdeményezés célját.

A rendezvényre százezres tömeget várnak. A résztvevők a fővárosi Erzsébet térről az Andrássy úton a Hősök terére vonulnak, ahol hitet tesznek az alkotmány 70/A paragrafusa mellett, amely kimondja: az ország területén tartózkodó valamennyi állampolgárnak egyforma jogokat biztosít, és nem tesz megkülönböztetést faji, vallási, politikai, vagyoni alapon.

A demonstráció résztvevői a megmozdulás végén egy-egy színes ruhadarabot emelnek a fejük fölé, majd a tömeget helikopterről lefotózzák, így akarják érzékeltetni, hogy a világ sokszínű, tarka.