Vágólapra másolva!
Heti rendszerességgel jártak betörni az ország különböző pontjaira annak a bandának a tagjai, amelynek egyik tagja Sárváron, a többiek Szolnokon kerültek rendőrkézre. A szolnoki ügyészség vádirata szerint a bűnözők délelőttönként törtek be kisebb társasházak lakásaiba, ahonnan pénzt és ékszereket vitte el, összesen 45 millió forint értékben.
Vágólapra másolva!

Másfél év alatt az ország 35 településén 121 lakásba tört be egy fővárosi bűnözői csoport, az elkövetők csaknem 45 millió forintos kárt okoztak - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészséggel közösen tartott sajtótájékoztatón Mihály Csaba rendőr őrnagy, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) osztályvezetője kedden Szolnokon. Az NNI javaslata alapján az ügyészség öt férfi és három nő ellen emelt vádat, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak.

A bűnözők egy részét 2007 februárjában a sárvári kapitányság munkatársai, míg a banda további tagjait nem sokkal az előtt a Szolnok megyei nyomozók fogták el. Miután kiderült róluk, hogy az ország szinte egész területén törtek fel lakásokat, az ügy a Nemzeti Nyomozó Irodához került. Az NNI csaknem másfél évig folytatta a nyomozást, amíg a 121 betörés elkövetését rá tudta bizonyítani a gyanúsítottakra.

A heti rendszerességgel jelentek meg egy-egy vidéki településen vagy fővárosi kerületben, ahol a délelőtti órákban, többségében kisebb társasházak lakásaiba törtek be. A házakba szórólapok terjesztésének ellenőrzésre hivatkozva jutottak be, majd miután meggyőződtek, hogy a kiszemelt lakásban nem tartózkodik senki, az ajtót táltalában hengerzártöréssel nyitották ki. A lakásokból készpénzt, ékszereket, kisebb méretű műszaki cikkeket, illatszereket és ruházati cikkeket vittek el. Ahol lehetett, az ajtót visszazárták, hogy a tulajdonos ne fogjon gyanút.

A betörés minden fázisát más-más személy végezte, a csoportnak volt megfigyelő, zárnyitó, a lakásban kutató tagja és gépkocsivezető is készenlétben állt. Az osztályvezető szerint az utóbbi idők egyik legnagyobb bűncselekmény-sorozatára derült fény. Balázsné Busku Terézia, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: az ügy azért került Szolnokra, mert elsőként ebben a városban gyanúsították meg az egyik betörőt.