Együtt védi az öt párt a libatömést

Vágólapra másolva!
A hízott liba- és kacsamáj védelmében az öt parlamenti párt közösen nyújtott be javaslatot. A libatömés támogatására azért van szükség, mert egy állatvédő szervezet a kényszertömött libákból származó hús elleni kampánya részeként többek között magyar cégek elleni bojkottra hívott fel. Több német és osztrák élelmiszerlánc levette polcairól a magyar termékeket.
Vágólapra másolva!

Az öt parlamenti párt képviselői összefogtak a hízott kacsából és libából készült termékek védelme érdekében, és ötpárti javaslatban szorgalmazzák a termelés szabályainak rendezését. A javaslat hátterében a hízott liba és kacsa máját áruló magyar cégek elleni bojkott áll. A bécsi székhelyű, három éve Magyarországon is működő Négy Mancs alapítvány ugyanis 2006 novemberétől nemzetközi kampányt folytat a kényszertömött libákból származó hús ellen, feketelistát készített, melyen tizennégy magyar és húsz francia cég neve szerepel (erről bővebben itt olvashat).

A Négy Mancs arra kérte az áruházláncokat, hogy ne vásároljanak hízott májat és hízott libát olyan üzemtől, amely a listán szerepel, azaz garantáltan részt vesz kényszertömésből származó áru előállításában, feldolgozásban. Ennek következtében több osztrák és német élelmiszerlánc (Kaufland, illetve a Penny Marketet és a Metrot is tömörítő REWE csoport) bojkottálja a felvásárlást és levette polcairól a problémás magyar és francia termékeket.

Az öt parlamenti párt képviselői - a fideszes Font Sándor és Bagi Béla, az MSZP-s Herbály Imre, az SZDSZ-es Velkey Gábor, az MDF-es Karsai Péter és a KDNP-s Medgyasszay László - közös javaslatot nyújtottak be az ügyben. Ebben azt írják: az országgyűlésnek ki kell nyilvánítania, hogy a védendő nemzeti értékek részének tekinti a tradicionális hízott kacsa- és libamájtermelést, és elítéli a termékek elleni - a hat politikus szerint kifejezetten diszkriminatív - bojkottfelhívásokat.


Szeretettől hízik a liba mája - videó a libatömésről

A képviselők szeretnék, ha az országgyűlés határozati javaslatot fogadna el a libatömés ügyében. Arra kérnék az Állatvédelmi Tanácsadó Testületet, hogy "foglaljon állást a hízott kacsa - és libatenyésztés magyarországi gyakorlatának állatvédelmi és állatjóléti vonatkozásairól, és arról is, hogy a tevékenység kimeríti-e az állatkínzás fogalmát".

A javaslat szerint a tudatos vásárlói döntéseket segítené, ha a termékek csomagolásáról kiderülne: a máj hizlalt állatból származik-e. A libatömés érdekében azt is szeretnék elérni, hogy a kormány támogassa a hízott kacsa- és libamájtermékek promócióját európai és más piacokon. Az ötpárti egyetértéssel született indítvány arra is felkéri a kormányt, hogy a korábban országgyűlési határozatban deklarált hungarikumokról - beleértve a hízott kacsa- és libamáj előállítást - alkosson törvényt.